Вести

Састанак пројектног тима ReNewEurope у Београду

Састанак партнера на пројекту “Rediscovering „NewEurope” – On-Wheels summer school for Balkan/Central and Eastern Europe trans-border history and politics – ReNewEurope” одржава се на Факултету политичких наука Универзитета у Београду у среду и четвртак, 11. и 12. маја 2022. године.

Партнери из Пољске, Бугарске, Румуније, Хрватске и Србије припремају материјале и програм оспособљавања наставника за извођење летњих школа које би осим образовних за циљ имале превазилажење предрасуда и стереотипа између ,,старе” и ,,нове” Европе.

О пројекту ReNewEurope:

Универитет у Београду – Факултет политичких наука учествује као партнер на пројекту “Rediscovering „NewEurope” – On-Wheels summer school for Balkan/Central and Eastern Europe trans-border history and politics – ReNewEurope” који се финансира кроз Erasmus+ Programme Европске уније.

Главни циљ пројекта је развој иновативног, холистичког и интегралног приступа обучавању универзитетских професора, доцената, истраживача и научника за спровођење образовног процеса у области студија Балкана и ЦИЕ путем летњих школа. О пројекту прочитајте више овде.

Пројекат предводи тим са Универзитета у Варшави из Пољске. Партнери на овом пројекту су Универзитет у Београду, Свеучилиште у Загребу (Хрватска), Универзиет у Брашову (Universitatea Transilvania Din Brasov, Румунија) и Pax Rhodopica Foundation (Бугарска). Универзитет Св. Климент Охридски из Софије је у потпуности укључен у активности на пројекту као придружени партнер.

Кроз партнерство би требало остварити наведени циљ, а посебно кроз развој пакета наставних материјала (теоријских и практичних) и водича који би подржали образовне и истраживачке вештине циљне групе за пружање обука о прекограничној историји и политици Балкана и ЦИЕ. Програм летњих школа би био подељен у четири широко дефинисане целине: (1) Мањине и већине, (2) Владавина права и европска интеграција, (3) Идентите и национализам, и (4) Политика и религија.

Партнерство на овом пројекту требало би да доведе до неколико интелектуалних производа неопходних за одржавање ReNewEurope летње школе:

1) Методолошки оквир који ће описати методологију и практичну организацију летњих школа о прекограничној историји и политици Балкана;

2) Комплет за обуку који ће обезбедити ресурсе наставном особљу за организовање летње школе која би се бавила прекограничном историјом и политиком Балкана;

3) Приручник за академско особље за развој личних и професионалних компетенција наставног особља у високом образовању у техникама рада, поучавања и проучавања прекограничне историје и политике Балкана, као и за превазилажење стереотипа и предрасуда код студената;

4) Водич о концепту пројекта који ће дати смернице о процесу имплементације методологије;

5) Платформа и интерактивна библиотека која ће објединити све израђене материјале, као и одељак Интерактивна библиотека у којем ће се налазити различити материјали о темама пројекта ради даљег читања.

Тим Факултета политичких наука Универзитета у Београду који ради на овом пројекту састављен је како од искусних тако и младих наставника и истраживача: доц. др Ивана Радић Милосављевић (координаторка пројекта), проф. др Саша Мишић, проф. др Милош Хрњаз, доц. др Александар Милошевић, доц. др Марко Вековић, доц. др Милан Крстић и истраживач приправник Иван Миловановић.

За више информација: доц. др Ивана Радић Милосављевић (ivana.radic@fpn.bg.ac.rs).


Related Posts