Вести

Сусрети 2022. године

У последњих неколико година свет се суочио са више криза, почев од мигрантске „кризе“ преко здравствене кризе изазване пандемијом COVID-19, до скорашње кризе услед сукоба Русије и Украјине. Социјални радници и социјалне раднице имају незаменљиву улогу у кризним ситуацијама и ванредним околностима кроз пружање подршке и помоћи људима да се суоче са изненадним променама које кризе изазивају, као и са последицама тих промена. Пракса социјалног рада обезбеђује стручност засновану на перспективи особе у окружењу, системско разумевање институција, политика и друштвених детерминанти здравља као и развој професионалних вештина за подршку појединцима, групама и заједницама (Skeketee et al., 2017).

Једнако важну улогу социјални радници и социјалне раднице имаће у наредним годинама када ће се људи са којима раде суочавати са дугорочним последицама криза из претходног периода, нарочито оних везаних за економско благостање, социјалну правду, ментално здравље и свеукупно благостање појединаца, група и заједница. Социјални рад као пракса окренут је ка будућности. Помагање некоме да пронађе смештај, пружање подршке особи која пати од хроничне болести у проналажењу потребног лечења, или позивање на промене политика које имају у себи опресивне елементе, тиче се проналажења утехе, правде и равнотеже у садашњости, али и промене путања људског живота, породице или заједнице у будућности (Nissen, 2020). Стога сматрамо важним да дискутујемо о будућности социјалног рада у светлу вишеструких криза, као и о могућностима које кризе пружају за промену политике и праксе како би се боље одговорило на потребе појединаца, група и заједница у периоду након кризних ситуација.

Позивамо све заинтересоване професионалце/ке из области социјалног рада и социјалне политике, као и сродних научних дисциплина, да нам се придруже у обележавању 42. Сусрета социјалних радника. Овогодишњи догађај биће организован са циљем поновног повезивања и сусрета професионалаца и академских радника уз кључне говорнике који ће нам презентовати могуће правце развоја професије социјалног рада у светлу кризних ситуација. Сусрети ће бити пријављени Комори социјалне заштите као национална конференција и носиће 5 поена за пасивно учешће.

Позив на 42. Сусрете социјалних радника

Програм – 42. Сусрети социјалних радника

Related Posts