Вести

Одржано предавање професора Џефрија Пика са Клемсон универзитета

Проф. др Џефри Пик са Клемсон универзитета у Јужној Каролини, одржао је предавање на тему предстојећих америчких избора студентима Факултета политичких наука Универзитета у Београду и студентима Универзитета Клемсон.

Проф. др Пик оценио је да су српски студенти веома заинтересовани за америчке изборе и указао на то да Американци не показују интересовање за изборе који се одржавају у Европи. Он је предочио да су амерички избори софистицирани и комплексни, али да комплексност изборног процеса није добра, зато што утиче на мању заинтересиваност становништа за изборни процес, као и на схватање његовог значаја. „Софистицираност се огледа у условима у којима се кампања води, улогу медија у самом процесу, као и у ангажовању стручњака који воде кампање. Чак и европски политичари који се кандидују одлазе у САД на консултације о томе како треба водити успешну изборну кампању“, изјавио је проф. др Пик.

Студенти Факултета политичких наука и студенти Клемсон универзитета су кроз дискусију дошли до закључка да америчко друштво постаје све више поларизовано, али и да се та поларизација највише може уочити у самим партијама. Они су се дотакли и тема као што су америчка економија, поделе у Републиканској партији, као и чињенице да је 70% грађана САД против кандидатуре и Џозефа Бајдена и Доналда Трампа.

Предавање је одржано у оквиру пројекта „Strategic partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“ који изводе заједно Универзитет Клемсон и Центар за студије САД Факултета политичких наука Универзитета у Београду уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts