Вести

,

Јавни позив за пријаву CEEPUS мрежних мобилности кандидата за 2022/2023. годину

Студенти и наставно особље који су заинтересовани да реализују академску мобилност током академске 2022/23. године имају могућност да се пријаве за размену у оквиру CEEPUS III програма. Јавни позив је отворен за мобилности у оквиру одобрених мрежа, а пријаве се подносе искључиво онлајн, путем CEEPUS платформе. Право учешћа у програму у Републици Србији имају студенти и наставно особље са државних високошколских установа.

Након успешно окончаног процеса одабира мрежа које ће бити активне током академске 2022/23. године, створили су се услови да заинтересовани кандидати аплицирају за мрежне мобилности, односно мобилности на партнерским институцијама са којима сарађује њихова матична институција у оквиру одобрених институционалних партнерстава (мрежа). Конкурс за подношење мрежних пријава за мобилности које ће се реализовати у зимском семестру 2022/23. академске године је отворен до 15. јуна, док кандидати који желе да мобилност реализују током летњег семестра 2022/23. пријаву морају поднети до 31. октобра.

Могућности за кандидате

Студенти са државних високошколских установа се могу пријавити на мобилност у оквиру различитих категорија, у зависности од академске сврхе размене:

  • Student– студијски боравци (чија је сврха остваривање кредитне мобилности; трајање ових мобилности је 3 месеца или дуже)
  • Shortterm student– краткорочни студијски боравци (са циљем спровођења истраживања за завршни рад/мастер или докторску тезу;  трајање мобилности је до 3 месеца);
  • Shortterm excursion– краће екскурзије односно групне краткорочне активности у оквиру мрежа, са максималним трајањем од 6 дана (нпр. летње или зимске школе).

Пријављивање за размену 

Како би кандидат поднео пријаву, неопходно је да се региструје на CEEPUS платформи (уколико већ не поседује налог). Након што се улогује на свој налог, процес пријављивања се покреће одабиром опције Create new application.

Важан део пријаве се односи на мотивацију за учешће у програму, те је у том делу пријаве потребно ближе објаснити академску сврху боравка на одређеној институцији, а у складу с категоријом мобилности у оквиру које се пријављују. Студенти у тренутку реализације мобилности морају имати завршена најмање два семестра.

Наставно особље увек аплицира у оквиру категорије предавач (Teacher) а ови кандидати имају обавезу спровођења предавачких активности у трајању од најмање 6 сати током сваке радне недеље проведене на размени. Мобилност наставног особља може да трајати од пет до месец дана. Заинтересовани кандидати у мотивационом делу пријаве морају изложити детаљан план предавачких активности: називе предавања и број сати наставног ангажовања на партнерској институцији, водећи рачуна о минималном броју наставних сати дефинисаних правилима CEEPUS програма.

Заинтересовани кандидати имају обавезу да самостално истражују могућности за мобилност на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа. на страници FIND на CEEPUS платформи. Претрага се врши према универзитетима који у мрежама учествују (опција By University) и то тако на начин да се одабере одговарајућа (2022/23.) академска година, држава а потом и матични универзитет, након чега ће се приказати листа свих мрежа у којима учествује дати универзитет. Даље је потребно пронаћи мреже у којима учествује конкретна матична установа (факултет/смер/департман) и на основу њих одабрати партнерску установу на коју је могуће отићи на мобилност.

Стипендије

Износи и обухват стипендије која се додељује учесницима у CEEPUS мобилности се разликују од земље до земље, будући да према правилима програма свака држава-чланица стипендира долазне кандидате. Кандидатима се препоручује да се на страницама појединачних земаља на CEEPUS порталу информишу о различитим аспектима обухвата стипендије пре подношења пријаве. Контакти свих Националних CEEPUS канцеларија су доступни на званичној страници CEEPUS програма.

О CEEPUS III програму

Средњоеевропски програм универзитетске размене (CEEPUS III) је програм који омогућава академску размену студената и наставног особља са државних високошколских установа из Републике Србије на институције у осталим државама чланицама CEEPUS програма: Аустрији, Чешкој, Мађарској, Пољској, Румунији, Северној Македонији, Албанији, БиХ, Бугарској, Молдавији, Црној Гори, Хрватској, Словачкој и Словенији.

Академске размене у оквиру CEEPUS III програма се првенствено одвијају у оквиру институционалних мрежа. Мреже представљају партнерства високошколских установа из земаља чланица CEEPUS програма и усмерене су ка истраживању одређене научне области од заједничког значаја за све институције које учествују у раду конкретне мреже.

Више појединости о самом CEEPUS програму, условима, начину и току пријаве као и остале битне информације је могуће пронаћи у нашој брошури Стипендије , на CEEPUS одељку сајта Фондације Темпус, која врши улогу националне CEEPUS канцеларије у Србији, или на главном порталу програма www.ceepus.info, посебно у одељку HOW.

Related Posts