Вести

,

Позив на догађај ,,Млади и изградња мира у региону: они се буде?”

 

МЛАДИ И ИЗГРАДЊА МИРА У РЕГИОНУ: ОНИ СЕ БУДЕ?

ГДЕ: Слушаоница 1, Факултет политичких наука, Јове Илића 165, Београд (За учеснике/це ван Београда биће обезбеђен приступ путем Zoom линка)

КАДА: 15. јун 2022. (13:30 Коктел-освежење добродошлице; 14:00 Уводна дебата: Дебатни клуб ФПН-а; 14.30 – 16:00 Дискусија)

РЕГИСТРАЦИЈА за све учеснике/це: https://bit.ly/meetupRYCO

Изградња мира се односи на успостављање основа за одрживост унутар и између друштава која су искусила значајне друштвене сукобе, насиље или рат. Теорија и пракса нас годинама подсећају да процеси изградње мира бивају успешнији у промени друштвеног дискурса ако су инклузивни, као и да је родна равноправност есенцијални фактор у безбедности и стабилности друштва, односно примарни предиктор мира – више него богатство државе, ниво демократије или верски идентитет. Више од две деценије постојања глобалне агенде УН Савета безбедности Жене, мир и безбедност такође сведочи у прилог политичког препо знавања ове чињенице. Млади су такође извојевали револуционарну резолуцију 2250 пре седам година. Ипак, да ли је инклузивност у изградњи мира и даље тек ,,лепо имати” или овај принцип може да буде критични катализатор у контексту регионалне сарадње и помирења? Шта у свакодневном животу значи за младе људе да је ,,мир више од одсуства рата”?

Овај разговор конципиран је око питања каква динамика мо моћи и норме утичу на мир и насилне сукобе – на нивоу домаћинства, заједнице, националног и међународног о квира, онлајн и офлајн, како млади мушкарци и жене ову динамику живе, али и оспоравају. Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO) истраживала је перцепције о миру код младих жена и мушкараца у региону, тражећи одговоре на питања попут: Ко је спреман да ,,опрости другим групама за оно што су урадили његовом народу у прошлости”? Да ли младе жене и мушкарци истоветно гледају на питање да у ситуацијама незапослености некоме треба дати предност? Да ли постоји каузална веза између насилног конфликта и насиља над женама у неком друштву?

О овим и другим питањима уродњене регионалне сарадње и изградње мира разговараћемо са људима који личним примером сведоче о могућој трансформацији односа моћи, у региону који је упркос бољим статистикама које мере родну равноправност – и даље уроњен у патријахалне норме:

  • Миа Бјелогрлић, ауторка ТВ серијала ,,Она се буди”
  • Биљана Ђорђевић, доценткиња Факултета политичких наука
  • Ивана Маркулић, Регионална канцеларија за сарадњу младих у Србији и алумна “Follow us” програма Мисије ОЕБС-а на Косову и Мисије ОЕБС-а у Србији
  • Никола Вучић, ТВ продуцент и уредник, аутор публикације ,,Критика токсичне мушкости”
  • Никола Ристић, активиста и експерт за комуникације

Уз учешће представника/ца дебатног клуба ФПН-а: Катарина Лазић, Павле Антонијевић, Ана Марковић, Никола Пантелић и Андријана Ристић

Модерира: Милена Стошић, Мисија ОЕБС-а у Србији

Related Posts