Вести

Одржано предавање „Шпанска грозница и Covid-19: упоредна анализа медија, уредби и утицаја на свакодневни живот“

Предавање проф. др Гордане Илић Марковић са Одсека за славистику Универзитета у Бечу одржано је на тему „Шпанска грозница и Covid-19: упоредна анализа медија, уредби и утицаја на свакодневни живот“ на Факултету полтичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Гордана Илић Марковић истакла је да пандемија вируса корона невероватно подсећа на пандемију шпанске грознице из 1918. године. Она сматра да су мере уведене против коронавируса сличне мерама за спречавање ширења шпанске грознице. „И у једном и у другом случају, прве мере су биле две недеље без школе и позоришта. Такође, након увођења мера сличност је да се у новинским чланцима преиспитивала њихова делотворност“, рекла је проф. др Гордана Илић Марковић. Проф. др Илић Марковић упоредила је број становника на планети у време ове две пандемије и појаснила да је то кључна разлика. Она је објаснила да се разменом робе и људи између држава вирус корона брже ширио, а да је главни узрок ширења шпанске грознице завршетак Првог светског рата и повратак војника кућама.

Предавање је део ширег пројекта „Култура, политика и медији у време Covid кризе“, које је организовао Аустријски културни форум.

Related Posts