Вести

Одржана трибина „Јове Илића 165: Како су жене представљене у медијском простору?“

Трибина на тему „Јове Илића 165: Како су жене представљене у медијском простору?“, на којој су говориле оснивачица и уредница портала “Brana’s Divine World“ Бранислава Антовић Алексић, оснивачица Инстаграм налога „Феминизам је за свакога“ Даница Ђорђевић и оснивачица удружења „ОснаЖене“ Елена Чавлин, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Бранислава Антовић Алексић указала је да се извештавање на тему феминизма кроз године побољшало, али да се глас жена још увек не чује довољно у традиционалним медијима. Она је објаснила да су друштвене мреже имале велику улогу у буђењу свести о утицају грађанског новинарства. „Једна од најбољих ствари које је донео Интернет јесте да је свако од нас постао медиј помоћу ког међусобно преносимо информације. Ипак, да бисмо били одговорни према себи и другима, најбоље је преносити информације које је претходно објавио неки озбиљан извор“, истакла је Бранислава Антовић Алексић.

О друштвеним мрежама као средству за мобилизацију онлајн заједнице говорила је Даница Ђорђевић. Она је додала да иако постоје могућности креирања нових дигиталних медија, традиционални медији се ипак морају позивати на одговорност. „Дигитални простор је селективно регулисан што представља велики проблем, и док се та селективност не регулише, ми треба да узмемо палицу одговорности. У извештавању медија о фемицидима имамо јасну слику непридржавања новинарске етике и ствара се ситуација у којој кликови постају важнији од жртве“, нагласила је Даница Ђорђевић.

Елена Чавлин рекла је да су кроз историју жене константно смештане у приватну сферу, док је јавна сфера била резервисана искључиво за мушкарце. Она је напоменула да удружење „ОснаЖене“ велику пажњу придаје инклузији и социјалној интеграцији, како би створили заједницу у којој ће људи једни другима бити подршка. „Жене, млади и особе са инвалидитетом, којима се многа удружења не баве, су примарне групе којима ми желимо да се посветимо. Такође, с обзиром да је наше удружење стационирано у Суботици која је мултиетнички град, важно је да се негује мултикултуралност“, закључила је Чавлин.

Модераторка трибине била је студенткиња Емилија Миленковић из студентске организације ДЕМОС.

Трибину су организовале студентске организације Унија студената социјалног рада и Демократска организација студената Факултета политичких наука (ДЕМОС) са Факултета политичких наука.

Related Posts