Вести

Студенти са Женевске академије за међународно хуманитарно право и људска права посетили Факултет политичких наука

Студенти са Женевске академије за међународно хуманитарно право и људска права посетили су Факултет политичких наука и том приликом присуствовали су предавању на тему ,,Бављење питањима међународног хуманитарног права и транзиционе правде у постконфликтним друштвима – студија случаја Србије”. Говорници на предавању били су доценткиња др Јања Симентић Поповић и професор др Милош Хрњаз.

Доценткиња др Јања Симентић Поповић пожелела је добродошлицу студентима, указала на важност ове посете и истакла да је ово добра шанса да се међусобно поделе искуства, али и изазови са којима се професори суочавају приликом предавања на тему транзиционе правде у Србији.  Она је навела да на Факултету политичких наука постоји мастер програм за међународно хуманитарно право и право људских права на којем се говори о транзиционој правди, али се, осим тога, реализују разни пројекти преко којих се укључују и други студенти. ,,Нашим студентима допуштамо не само да уче, већ и да истражују међународно хуманитарно право. Академско знање о међународном хуманитарном праву је веома важно, посебно у Србији и региону, јер постоје многа питања из ове области о којима није лако причати, јер имају негативни контекст”, рекла је доценткиња др Јања Симентић Поповић.

Професор др Милош Хрњаз осврнуо се на догађаје и конфликте који су се дешавали у региону, али и код нас деведесетих година и рекао да се њихове последице могу и данас осетити. Он је објаснио да су класификовање и таргетирање два примера која описују овај проблем. ,,Мали део популације има толеранцију и солидарност према догађајима који су се десили због стереотипа и зато је тема транзиционе правде веома осетљива тема. Са нашим студентима причамо рационално о овој теми, али питања која ћете чути од људи ван ове установе могу бити много тешка”, казао је проф. др Милош Хрњаз.

Related Posts