Вести

Одржан округли сто „Нова Ружичаста плима? Шта доноси година избора у Латинској Америци?“

Округли сто „Нова Ружичаста плима? Шта доноси година избора у Латинској Америци?“ у организацији Института за европске студије и Центра за студије Латинске Америке Факултета политичких наука одржан је 18. јула на Институту за европске студије у Београду. На догађају су говорили др Зоран Крстић, редовни професор ФПН и руководилац Центра за студије Латинске Америке, професор др Дејан Михаиловић са Универзитета Монтереј у Мексику, др Вишеслав Симић, вишегодишњи предавач у Мексику и др Рајко Петровић са Института за европске студије (ИЕС).

Професор др Зоран Крстић осврнуо се на сам појам „ружичастог таласа“ и услове под којима се овај заокрет улево догодио на политичком тлу Латинске Америке. Професор Крстић посебно је напоменуо да су продубљивање социјалних и економских разлика важан фактор који је довео до успона левице у овом делу света, као и да је избор левичарских председника у Чилеу и Колумбији резултат вишедеценијске борбе. Као посебну одлику овог региона, Крстић је навео постколонијално искуство, као и дефицит институција и управљачки капацитет држава.

Дејан Михаиловић надовезао се на речи претходног говорника, истакавши два кључна догађаја за историју Латинске Америке. У питању су државни удар у Чилеу 11. септембра 1973. када је свргнут председник Салвадор Аљенде и рађање Запатистичког покрета првог јануара 1994. Михаиловић је истакао да су победе левичара у Латинској Америци „последица неолибералне куге коју су преносили њихови противници“.

Др Вишеслав Симић дао је компаративну анализу простора Латинске Америке, Балкана и Србије, са нагласком на одлике система као што је корупција, одрођеност елита и антиамериканизам народа.

Завршну реч имао је др Рајко Петровић са ИЕС који је говорио о односу латиноамеричких држава према рату у Украјини. Петровић је нагласио промену смера земаља овог региона од осуде Русије па све до промене политике према Русији која је карактеристична за Аргентину, иначе могућој новој чланици БРИКС.

После излагања говорника, уследила су питања публике и разговор о темама као што су избори у Бразилу и исход рата у Украјини, те начин на који ће овај сукоб утицати на Латинску Америку и свет.

Аутор: Петар Чолић, портпарол Центра за студије Латинске Америке

Фотографије: Институт за европске студије

 


Related Posts