Вести

,

Наградни конкурс фонда „Светлане Ђурђевић Лукић“

Центар за истраживање јавних политика (ЦЕНТАР) расписује шести годишњи позив за студенте основних, специјалистичких, мастер и докторских студија у Републици Србији за учешће у наградном конкурсу фонда „Светлане Ђурђевић Лукић“. Радове је потребно доставити до 30. септембра 2022. године.

Организовање наградног конкурса представља истовремено промоцију људске безбедности као централне теме истраживачког интересовања Светлане Ђурђевић Лукић (1963-2016), једне од оснивачица Центра за истраживање јавних политика и његове прве директорке.

Како бисмо конкретније усмерили ваше истраживачке радове, дефинисали смо области које треба да послуже као смернице за конкретизацију ваших тема. Ваши радови могу да одступе од смерница, али је потребно да буду у складу са фокусом овогодишњег конкурса.

Тема 1: Лако и малокалибарско оружје (SALW – Small arms and light weapons)

Тема лаког и малокалибарског оружја је у истраживачком фокусу ЦЕНТРА више од 10 година, што је резултирало објављивањем бројних академских и полицy радова који су доступни на сајту ЦЕНТРА. Неке од истраживаних области који могу да буду смерница ауторима и ауторкама су: злоупотреба SALW и питање младих или насиља у породици; политике смањења количине SALW -а на Западном Балкану; безбедносне политике држања, ношења и коришћења SALW; културолошки аспекти SALW-а (нпр. контекст шенлучења на Балкану, велике количине поседовања у Финској или пак масовне пуцњаве у САД); успешност имплементације Мапе пута за Западни Балкан. Ово није коначан списак тема, већ само смернице која вам могу помоћи у формулисању ваших радова.

Тема 2: Заштита података о личности

Од аутора се очекује да сагледају изазове са којима се суочавамо у дигиталној, 4.0 ери, а које се тичу заштите, односно злоупотребе наших (личних) података. Коришћењем концепта људске безбедности, аутори и ауторке треба критички да приступе истраживаној теми покривајући неке од области: приватности и рад од куће, коришћење и злоупотреба биометријских података, неселективни надзор, преношење генетских података преко граница државе, коришћење нових технологија и профилисање.

Тема 3: Климатске промене и људска безбедност

Питање климатских промена оставља могућност ауторика и ауторкама да одлуче који ће аспет и контекст предложене теме истраживати, стављајући га у фокус људске безбедности. Неке од тема које би могле бити истраживане су свакако аспекти здравствне безбедности услед загађења (ваздуха/воде/земљишта), затим еколошка политика Србије и најављена зелена агенда, утицај климатских промена на родни аспект безбедности, еколошке миграције, и др.

Тема 4: Оружани конфликти и миграције

До сада је 2015. година узимана као референтна временска тачка за “почетак” миграционих кретања који су изазвале велике промене у Европи када говоримо о безбедности, перцепцији безбедности домициалног становништа и порменама у безбедносним политикама. Избијањем рата у Украјини 2022. године, дошло је до новог таласа избеглица ка западу. Какве су импликације једних и других миграционих кретања на територији Европе, на који начин се ова кретања људи разликују, како утичу на безбедност домицилног становништва или пак безбедности државе, региона и/или Европе, односно на који начин је њихова безбедност угрожена, постоје ли извесне идентитетске разлике ова два миграциона тока и др.

Тема 5: Енергетска безбедност

Енергетска безбедност постаје све значајнија са порастом глобалне потражње за енергентима, њихове неревномерне расподељености и загађењем животне средине. Питање адекватног приступа енергентима по приступачној цени чини тему енергетског сиромаштва врло повезаном са људском безбедношћу, нарочито када се има у виду да маргиналне друштвене групе немају адекаватан приступ еколошким опцијама грејања. Тзв. зелена транзиција – прелазак на обновљиве изворе енергије – постаје све значајнија у наредним годинама, а посебно у контексту приступања Србије Европској унији и њеним (не)усаглашавањем са европским енергетским и еколошким политикама.

На конкурсу могу да учествују сви заинтересовани студенти основних, мастер, специјалистичких и докторских студија који су заинтересовани за теме из области људске безбедности.

Неопходан критеријум за учешће је да кандидату/кандидаткињи студентски статус не истиче до 15. марта 2023. године, јер се стипендије исплаћују почевши од доделе награда у наредна два односно три месеца. При достављању радова потребно је да се достави и оверена потврда факултета о студентском статусу кандидата/кандидаткињи

Најбоља два рада (један рад из категорије основних студија и један рад из категорије студија другог степена), биће награђени тромесечном, односно двомесечном стипендијом. Као и ранијих година, и ове године наш конкурс подржава Одељење за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији.

Детаљније о условима конкурса години можете прочитати на следећем линку: https://publicpolicy.rs/projekti/32_Fond-Svetlana-%C4%90ur%C4%91evi%C4%87-Luki%C4%87#.YwMyHhxBxPY

Најбољи радови биће објављени у двојезичном зборнику радова у децембру 2022. године.

Рукописи се достављају искључиво електронском поштом на е-мејл konkurs@publicpolicy.rs са назнаком Наградни конкурс_Име и презиме_Факултет_ниво_студија.

Related Posts