Вести

, , ,

Добро дошли на Универзитет у Београду – Факултет политичких наука

Драге бруцошкиње и драги бруцоши,

Предавања за студенте прве године студија почињу у понедељак, 3. октобра 2022. Више детаља у вези са извођењем наставе биће објављено уз распоред наставе на интернет страници Факултета.

Шта пре тога треба да урадите?

  • региструјте се на е-студенту (електронском студентском сервису),
  • попуните електронски ШВ образац,
  • проверите у којој сте студентској групи,
  • пратите информације на интернет страници ФПН-а у вези са наставом.

Упис у школску 2022/23. годину

Како би се комплетирао упис у школску 2022/23. годину, потребно је попунити електронски ШВ-20 образац и одабрати изборне предмете. Електронском ШВ-20 обрасцу и формулару за одабир предмета приступа се електронским путем, преко сервиса е-студент (http://student.fpn.bg.ac.rs). Списак корисничких имена за приступ електронском сервису можете да видите на:

Лозинка за прво приступање сервису је ЈМБГ студента.

Код првог приступа електронском сервису студент има обавезу да попуни електронски ШВ образац. Приликом попуњавања ШВ обрасца молимо вас да: 1) користите искључиво ћирилично писмо; 2) у поља попут „место“, „општина“ или „држава“ потребно је да унесете податке тако што ћете започети унос (рецимо „Вож…“), након чега ће вам систем понудити одговарајући податак („Вождовац“) који је потребно изабрати стрелицом са тастатуре; 3) приликом одабира врсте средње школе потребно је унети врсту понуђену у оквиру падајућег менија; 4) уколико сте завршили средњу школу у иностранству, после одабира државе систем у пољу „назив претходно завршене средње школе“ исписује „укључи слободан унос средње школе“, те у пољу „назив“ слободним уносом попуњавате назив средње школе у иностранству.

За сва питања у вези са приступом студентском сервису можете се обратити администраторки информационог система ФПН-а, Neli el-Khouji на мејл адресу: nela.khouja@fpn.bg.ac.rs.

Спискови студената прве године по групама

Одабир изборних предмета

Изборни предмети за први семестар се бирају на студентском сервису током прве половине октобра (рок за одабир изборних предмета биће објављен уз распоред наставе) пошто студенти претходно одслушају уводна предавања на понуђеним предметима. Број студената који ће похађати наставу на изборним предметима је ограничен акредитацијом, а првенство ће имати студенти који су се боље рангирали на пријемном испиту. Одабир предмета заснива се на рангирању жеља, те је неопходно рангирати све понуђене предмете. На пример, уколико изборни блок садржи два предмета, потребно је рангирати оба – као прву и другу жељу.

Одабир страног језика

Страни језик је такође потребно одабрати у року који ће бити објављен на интернет страници ФПН током прве недеље октобра. Понуђени језици су енглески, немачки и француски. Језике бирају сви студенти који су, поред енглеског језика, све четири године учили у средњој школи немачки или француски језик.

Студенти који су завршили бар једну годину школовања на страном језику (енглеском, немачком или француском) или поседују једну од признатих диплома страног језика (енглески: Cambridge PET, FCE, CAE и CPE; IELTS са резултатом вишим од 4; TOEFL iBT са резултатом вишим од 57; PTE Academic са резултатом вишим од 43; BEC Preliminary, Vantage или Higher; TOEIC 550 или 880, Michigan ECCE или ECPE; Trinity ISE I или ISE II; сертификати које издаје Институт за стране језике у Београду и Центар за наставу страних језика Задужбине Илије М. Коларца. француски: Delf/Dalf и TELC. немачки: TestDaF, Goethe-Zertifikat, Österreichisches Sprachdiplom и DSH), ослобођени су похађања наставе страног језика.

Молимо студенте који спадају у ову категорију да најкасније до среде, 5. oктобра, пошаљу молбу за ослобађање похађања наставе страног језика (у тексту имејла) и у прилогу доставе фотокопију одговарајуће дипломе имејлом на: ivana.sunderic@fpn.bg.ac.rs. Списак студената који су ослобођени похађања наставе по овом основу биће објављен у петак, 7. октобра на интернет страници ФПН-а.

Рокови за уплату рата школарине за самофинансирајуће студенте

Плаћање школарине у ратама врши се путем апликације е-студент – студентског сервиса, према следећој динамици плаћања:

  • Друга рата – до 1. 10. 2022. (25% школарине)
  • Трећа рата – до 31. 12. 2022. (12,5% школарине)
  • Четврта рата – до 28. 2. 2023. (12,5% школарине)
  • Пета рата – до 25. 5. 2023. (25% школарине)

Уплату школарине је потребно извршити на жиро рачун факултета 840-1838666-35, модел 97 (обавезан податак на уплатници), позив на број: лични позив на број (сваки студент има свој лични позив на број који се налази на студентском е-сервису).

Related Posts