Вести

,

Позив на отварање Хуманитарног форума

Ближи се почетак Хуманитарног форума, централне активности на пројекту Mainstreaming Humanity in Western Balkans: From Education to Reconciliation (HUMAIN).

Централна активност на пројекту Mainstreaming Humanity in Western Balkans: From Education to Reconciliation (HUMAIN) јесте Хуманитарни форум који ће окупити 15 студената из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије и преко 10 предавача и стручњака.

Форум се одржава на Факултету политичких наука од 27.9 – 2. 10. Студенти ће током 6 дана рада на форуму кроз предавања и радионице имати прилике да се са различитих аспекта упознају са концептом хуманости.

Радни дани су подељени у тематске целине, тако да ће студенти имати прилике да више чују о следећим темама: улози људских права у заштити хуманости; хуманости у кризама и заштити цивила током рата; хуманости у ситуацијама избеглиштва; хуманости на делу кроз упознавање са механизмима транзиционе правде и улогом међународних организација.

Предавачи на Форуму долазе са високообразовних институција из региона (Универзитет у Сарајеву -ФПН; Универзитет Доња Горица – Хуманистичке студије; Универзитет у Београду – ФПН и Правни факултет) и Европе (Универзитет у Женеви, Женевска академија за међународно хуманитарно право и људска права); истраживачких институција (лстраживачки центар Словеначке академије науке и уметности), и из релевантних међународних организација (MKCK, UNHCR).

Током Форума студенти ће имати прилике и да наставе и тимски рад са менторима на изради прилога у форми блогова на тему хуманости у различитим ситуацијама и контекстима.

Свечано отварање Форума одржаће се 27. 9. у 16 часова у слушаоници 3.

Пројкат је подржан од стране Фонда за Западни Балкан (Western Balkans Fund).


Related Posts