Вести

Други дан Хуманитарног форума

Други дан регионалног семинара под окриљем пројекта Mainstreaming Humanity in Western Balkans: From Education to Reconciliation (HUMAIN) обележиле су теме из области људских права, међународног јавног права и теорија правде.

О пореклу и развоју појма људског достојанства, те о међународним уговорима који предвиђају право на достојанство – учесници семинара дискутовали су са доцентом др Дејаном Павловићем са Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Осим у теоријском смислу, студенти су појам људског достојанства анализирали и са становишта праксе, представљајући кроз глумачки изазов историјске ситуације у којима је достојанство људи било нарушавано.

У другом делу семинара др Предраг Зеновић са Универзитета Доња Горица предочио је учесницима повезаност и међусобну условљеност појма глобалне правде са одређеним начелима међународног права и права људских права. Том приликом, указао је на концепт човечности као покретачки – како у теоријама правде, тако и у пракси међународног права.

 

Related Posts