Вести

Пети дан Хуманитарног форума

Током петог дана свог одржавања, хуманитарни форум под окриљем пројекта Mainstreaming Humanity in Western Balkans: From Education to Reconciliation (HUMAIN) угостио је експерте из Републике Србије, региона и Европе.

Делећи искуства рада у Регионалном ресурсном центру Међународног комитета црвеног крста у Београду, Алекса Ралевић, МА, предочио је учесницима семинара на који начин се концепт хуманости прожима кроз свеукупно деловање МКЦК. Истичући тзв. NIIHA (Neutral, impartial and independent humanitarian action) приступ у раду МКЦК, Ралевић је изложио посебне модалитете деловања овог тела. Осим улоге у пружању заштите и помоћи у жаришним зонама, као и у превенцији конфликата, Ралевић је указао на важну улогу МКЦК као „чувара” међународног хуманитарног права.

Иван Јовановић, експерт за транзициону правду и консултант при Канцеларији UNDP у Србији, упознао је учеснике семинара са концептима кривичне и некривичне транзиционе правде. Посебно се посветивши појму кривичне правде, Јовановић је указао на домаће, међународне и хибридне судове који имају надлежност у утврђивању индивидуалне кривичне одговорности.

Изазове транзиционе правде на примеру Босне и Херцеговине приказао је Велдин Кадић, виши асистент на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву. Истичући недовољну спремност Босне и Херцеговине за суочавање са прошлошћу, Кадић је указао на значај поштовања судских пресуда у домену кривичне правде, као први и неизбежан корак ка помирењу.

Пети дан семинара затворио је др Павле Килибарда, постдокторски истраживач на Правном факултету Универзитета у Женеви, предочивши однос међународног хуманитарног права и међународног права људских права. Уз осврт на домен примене оба корпуса правила, Килибарда је на примерима из праксе указао на сложеност приликом одлучивања који од два корпуса има примат у конкретним ситуацијама.


Related Posts