Вести

Одржано предавање о функционисању Сената Сједињених Америчких Држава

Предавање о функционисању америчког Сената одржао је шеф Департмана за политичке науке Универзитета Клемсон проф. др Џефри Пик путем платформе Zoom.

Професор Пик је у уводном делу предочио основне информације о функционисању ове институције. Како он наглашава, током законодавног процеса оба дома имају једнаку улогу, међутим, међу њима постоје значајне разлике. „Највећа и најважнија разлика јесте та што је Сенат много мање тело од Представничког дома и та што репрезентативност ова два дома није ни приближно једнака. Број посланика у представничком дому зависи од броја становника сваке од држава, док се у Сенат шаљу по 2 представника независно од величине популације државе“ , објаснио је проф. Џефри Пик. Професор је амерички Сенат упоредио са парламентом у Великој Британији: то је већинско тело и већина ће увек надгласати мањину. С друге стране, Сенат делује по другачијем принципу који дозвољава мањини и појединцима да изложе предлоге који ће бити саслушани и уважени.

Предавање је одржано у оквиру пројекта Београдски модел америчког Сената који ће се одржати у суботу и недељу, 29. и 30. октобра 2022. године.


Related Posts