Вести

Представљена књига проф. др Драгана Р. Симића ,,Светски поредак: политика Вудроа Вилсона и Френклина Делана Рузвелта: оглед”

Представљање књиге проф. др Драгана Р. Симића ,,Светски поредак: политика Вудроа Вилсона и Френклина Делана Рузвелта: оглед“, одржанo је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На представљању књиге говорили су проф. др Дејан Јовић са Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу, некадашњи амбасадор Републике Србије у СР Немачкој и Великој Британији др Огњен Прибићевић са Института друштвених наука, доц. др Марко Дашић и мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду и декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду и аутор књиге, проф. др Драган Р. Симић.

Проф. др Дејан Јовић, један од рецензената књиге, изјавио је да она представља значајан допринос студијама међународних односа. Он је навео да професор Симић у свом делу представља одличну синтезу двојице председника. ,,Аутор и Вудроа Вилсона и Френклина Делана Рузвелта објашњава као људе својих времена који су успели да у великој мери обликују периоде у којима су владали, на начин на који су сматрали да је неопходно. Посебно је важно наглашавање начела четири слободе код Рузвелта, с обзиром на то да је на тим основама изграђен међународни поредак Запада’’, истакао је проф. др Јовић.

Др Огњен Прибићевић објаснио је да је предност ове књиге то што читаоцима пружа нове идеје које се везују за дашањицу, као и да је намњењена свима онима који се занимају о дешавањима на светском плану. Он се осврнуо на идеолошку разлику два председника, која је представљена у књизи, али и на паралеле међу њиховим политикама. ,,Вилсон је био идеалиста, а Рузвелт реалиста који је сагледавао односе онаквим какви јесу. Вилсон је тежио да промени природу људског односа,  али је теорија реалиста ипак била приближнија стварности“, предочио је др Прибићевић.

Доц. др Марко Дашић нагласио је како је ова књига вишеслојна и значајна за многе модуле стдуија. Он је указао на невероватне описе личности и дела Рузвелта и Вилсона којима је оживљена тријада циљева, средстава и времена. ,,Ово дело уводи читаоце у канцеларије америчких председника, описујући детаље и оживљавајући време о којем се пише. Американистика у Србији је веома захвална на овој књизи и цени храброст професора Симића да издвоји време, мисли и знање и читаву своју каријеру сажме у једно дело“, оценио је доц. др Дашић.

Мр Драган Живојиновић истакао је да иако је дело представљено јавности сада, оно је деценијама настајало у глави аутора. Он је нагласио како ова књига шаље важну поруку о важности историје и образовања. ,,Вилсон и Рузвелт су били различити, али имали су сличне карактере, који су били херојски, али и трагични. Из њихових времена извлаче се поуке за модерно доба, а књига може представљати путоказ за организацију данашњих међународнх односа“, подвукао је мр Живојиновић.

Проф. др Драган Р. Симић објаснио је да се у свом делу фокусира на заоставштине два председника, њихова достигнућа и чињеницу да су америчко друштво усмерили ка изласку из криза. Он је истакао да је важно размотрити све могућности и ограничења у којима су ова два лидера водила америчку политику. ,,Рузвелт је говорио да је једино чега би требало да се плашимо сам страх, за који је лек размишљање и тражење решења. Да није било Вилсона не би било ни Рузвелта, а баш то ме је навело да покушам да објасним њихове сличности и разлике у једном делу“, закључио је аутор књиге проф. др Драган Р. Симић.

Модератор догађаја био је доц. др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Књигу ,,Светски поредак: политика Вудроа Вилсона и Френклина Делана Рузвелта: оглед“ издали су Факултет политичких наука Универзитета у Београду и издавачка кућа Clio.

 

 

 

 

Related Posts