Вести

Одржано предавање о процесу саслушања и именовања амбасадора САД у трећим државама испред комитета за спољне послове

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије г. Борко Стефановић одржао је предавање о процесу саслушања и именовања амбасадора САД у трећим државама испред Комитета за спољне послове на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Борко Стефановић поделио је своја искуства о раду Комитета за спољне послове САД у Вашингтону са студентима Факултета политичких наука Универзитета у Београду и будућим учесницима у симулацији Београдског модела америчког Сената. Он је навео да би студенти требало да приликом припреме својих улога за симулацију у потпуности проуче и прикупе неопходне податке који су значајни за државу којом се баве. „Сенат је институција која се градила кроз процес тешких компромиса. Када разумете функционисање велике силе, као што су Сједињене Америчке Државе и обухватите све позитивне и негативне стране, тек тада можете да размишљате на који начин бисте ви уредили односе у тој земљи “, објаснио је Борко Стефановић. Он је додао да су поштовање, уважавање и свест о државном и националном интересу кључне ствари којим се Одбор за спољне послове САД води у свом раду. Стефановић је истакао да је за учеснике симулације важно да у својим улогама и излагањима обухвате све интересе и циљеве, као и да на прави начин представе решења потенцијалних проблема важних за државу коју представљају.

Предавање је одржано у оквиру пројекта Београдски модел америчког Сената који ће се одржати у суботу и недељу, 29. и 30. октобра 2022. године.

Related Posts