Вести

Одржан разговор о књизи ,,Режими страха” проф. др Милана Подунавца

Разговор о књизи ,,Режими страха“ професора др Милана Подунавца, одржан је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

У разговору су учествовали проф. др Ђорђе Павићевић, проф. др Небојша Владисављевић и доц. др Никола Бељинац са Факултета политичких наука Универзитета у Београду и аутор књиге професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Хуманистичких студија Универзитета Доња Горица у Црној Гори, др Милан Подунавац.

Проф. др Ђорђе Павићевић нагласио је да је највећи квалитет књиге професора Подунавца тај што показује на који се начин из базичног концепта развија режим. Како он објашњава, тај базични концепт јесте управо страх. ,,Најважнији термин у књизи ,,Режими страха“ јесте легитимност. То је оно што може политички да нас умири и доведе у стање да превазиђемо негативне учинке страха“, рекао је Павићевић.

Проф. др Небојша Владисављевић указао је на приказ политичких идеја и практичних последица 5. октобра у књизи, што је веома значајно, јер се он често заборавља, игнорише и третира као ружна реч. Он је истакао како је 5. октобар одскочио од других сличних догађаја иако се сврстава у групу револуција у боји. ,,Оно што петооктобарске промене у Србији издваја јесте једно озбиљно дисидентско вођство са људима који имају теоријски утемељене идеје. Ова књига указује имплицинтно и експлицитно на тежину овог догађаја, јер у Србији демократија није нестала након годину дана, као у осталим државама које су захватиле шарене револуције“, саопштио је професор Владисављевић.

Доц. др Никола Бељинац изјавио је како књига представља оно што политичка теорија има да понуди. Он је казао како аутор не бира згодне тренутке и једноставне теме, што чини нормативну доследност. ,,Књига је концептуално подељена у четири дела, међутим, мени се чини да у њој постоје три тематске целине. Једна од њих је нормативна, савршено постулирана на начин да чак и када се не слажемо са аутором ми верујемо његовим аргументима“, објаснио је доцент Бељинац.

Аутор књиге, проф. др Милан Подунавац указао је на кључни моменат у својој књизи, а то је да је она изнела читаву једну традицију и фамилију у политичкој теорији, која се бави односима политичког страха. Он је објаснио како је увео значајне појмове који обогаћују политичку теорију, попут владавинске бруталности и новог деспотизма. ,,Рат деведесетих ме је подстакао да се бавим темом страха. Рат је околност које друштво помера ка природном стању, у којем се разарају цивилне и политичке слободе, при чему страх постаје врста енергетског принципа“, поентирао је професор Подунавац.

Модератор разговора био је проф. др Бојан Вранић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts