Вести

Одржана трибина „Српски идентитет између прошлости и будућности“

Трибина на тему „Српски идентитет између прошлости и будућности“ на којој су учествовали проф. др Часлав Копривица са Факултета политичких наука, др Душан Достанић из Института за политичке студије и глумац Виктор Савић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Часлав Копривица објаснио је како је могуће развити само једну, али не и другу врсту идентификације. Он је навео примере настанка разних идентитета широм света. „Динамика стицања идентитета разликује се од народа до народа. Идентитет је свакако условљен различитим историјским околностима“, саопштио је професор Копривица.

Др Душан Достанић говорио је о утицају неолиберализма на национални идентитет. Он је упоредио национални и верски идентитет Србије са Западом, осврнувши се на тренутне кризе. „Идентитет подразумева везу са културним и историјским коренима. Идеја је да се традиционалне вредности могу заменити универзалним вредностима није основа на којој се може створити осећај идентитета“, предочио је др Достанић.

Глумац Виктор Савић говорио је о важности учења веронауке у основним и средњим школама. Он је подвукао паралелу између некадашњег и модерног начина васпитања и похвалио младе који све чешће самовољно одлазе у цркву. ,,Свако време доноси нове изазове, исто тако се и национални идентитети са њима суочавају. Мислим да су млади дорасли томе да се суоче са изазовима данашњице“, закључио је Виктор Савић.

Модератор трибине био је студент Ненад Ракић из студентске организације Српски политички форум са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Трибину је организовала студентска организација Српски политички форум.

Related Posts