Вести

Одржана панел дискусија ,,Трговина људима у 21. веку”

Панел дискусија на тему ,,Трговина људима у 21. веку” на којој су учествовали  социјална радница Милица Глишић из невладине организације ,,Атина”, бивши национални координатор за борбу против трговине људима г. Митар Ђурашковић и социјална радница и директорка организације bLOVEd из Луцерна у Швајцарској Кристина Вутрих (Christina Wüthrich), одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Милица Глишић рекла је да треба отклонити предрасуде о томе да су жртве трговине људима само жене или лица која немају држављанство Републике Србије. Она је изнела податак да статистика из 2022. године, до септембра, показује да су идентификоване 52 жртве трговине људима, од чега су 22 особе малолетне. Милица Глишић истакла је да се највише ради о сексуалној експлоатацији, принуди на брак, као и радној експлоатацији. Она је навела факторе који доводе до тога да неко постане жртва трговине људима, као што су деца без родитељског старења, особе које већ имају историју насиља или сексуалног узнемиравања и злостављања у породици, који немају своју мрежу подршке у окружењу и додала да је један од фактора и сиромаштво.

Кристина Вутрих објаснила је да је у Швајцарској проституција легализована и да они као организација посећују све јавне куће, јер је фокус њиховог рада да досегну до тих жена и деце, укључене у проституцију, да са њима успоставе везу, поверење, да се оне осећају сигурно и да буду спремне да причају о проблемима са којима се сусрећу. Још један од циљева организације јесте да већину жена и мушкараца који раде у Швајцарској, а који нису њени швајцарски држављани, повежу са социјалним службама и увиде како могу да им помогну.

Митар Ђурашковић нагласио је да је веома важно подићи свест код, пре свега, младих људи како би дошло до решавања оваквих проблема. Он је истакао да су потребни едукација и ширење свести, а да су управо медији ти који су на неки начин дужни да о оваквим проблемима говоре и прикажу праву слику проблема са којима се сусрећемо сваког дана.

Модераторка панела била је председница студентске организације Унија студената социјалног рада Јована Крстић.

Организатори панел дискусије били су студентска рганизација Унија студената социјалног рада и удружење Еванђеоско удружење студената.


Related Posts