Вести

Представљена књига „Надзирање демократије“ проф. др Славише Орловића

Представљање књиге „Надзирање демократије“ проф. др Славише Орловића са Факултета политичких наука Универзитета у Београду одржано је у Културном центру Београда, у галерији Artget. На представљању књиге  говорили су социолог културе проф. др Ратко Божовић, публициста и музички критичар Петар Пеца Поповић, главни уредник IP CLIO Зоран Хамовић и аутор књиге, проф. др Славиша Орловић.

Главни уредник IP CLIO Зоран Хамовић ближе је објаснио тематику књиге „Надзирање демократије“, одговоре и сазнања која она пружа, али и како утиче на читаоце. Нагласио је колико је поменуто дело значајно за развој грађанског васпитања и критичког размишљања. „И поред све присутнијег говора мржње, спиновања и великог броја дезинформација, не треба заборавити одговорност коју запослени у медијима имају, иако сведочимо да су се многи отргнули од онога што је мисија новинарства. Књига даје прилику свима да спознају дату мисију, али и да се упознају са развојем медијског света у савременом добу“, истакао је Хамовић.

Социолог културе проф. др Ратко Божовић указао је на преплитање научних дисциплина унутар дела проф. др Славише Орловића. Он сматра да је поред мноштва информација у медијском свету Србије до истине тешко стићи, али и да „Надзирање демократије“ може послужити као путоказ. „Медији све мање служе демократији, а ако нема медија – нема ни истине. Они не дају шансу грађанима да буду информисани, већ остављају простор пун грешака и нејасноћа“, поентирао је Божовић.

Публициста и музички критичар Петар Пеца Поповић је кроз примере из личног искуства навео одлике доброг новинара. Он је истакао значај храбрости и слободе за демократију у којој појединац има право да ствари надзире и мења. „И дан данас прави новинари знају да је информација јавно добро. У добу глобализације, када је све роба, између демократије, политике и медија мешају се крупан капитал и властодршци“, подвукао је Поповић.

Аутор књиге „Надзирање демократије“ проф. др Славиша Орловић указао је да су „они који имају власт и моћ одувек тежили да наметну одређену слику света, да формирају одређену представу, и да се свет прилагоди тој слици.“ Некада је томе служила религија, затим идеологија, а сада медији. Према аутору, „веза између контроле медија и контроле друштва је очигледна.” У оквиру „надзорне парадигме“ безбедност је избила у први план у односу на слободу и приватност. „И слобода и власт освајају се уз помоћ медија. И политичари и медији боре се за већину.“ Према Орловићу, „сада имамо: твитер-политичаре, блог-аналитичаре, фејсбук-активисте, гугл-новинаре, википедија-интелектуалце, јутјубере и друге инфлуенсере.“ Медији стварају и уништавају угледе. За политику и демократију важна је борба за репутацију. Што је репутација важнија, то више постаје предмет напада. Демократију надзиру они којима је потребан надзор. Закључио је аутор књиге „Надзирање демократије“.

Модераторка разговора била је Тамара Стојановић из ИП Clio.

Догађај је пропраћен музичким итермецом Нeнада Златановића, Mr. Swagger.

Related Posts