Вести

Одржана трибина ,,Америка на путу ка 2024. години“

Трибина на тему ,,Америка на путу ка 2024. години“, на којој су говорили декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, доцент на Факултету политичких наука др Никола Јовић и директор Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе и доцент на Факултету политичких наука др Стеван Недељковић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић представио је своја очекивања у вези председничких избора у Сједињним Америчким Државама, који су заказани за 2024. годину. Он је нагласио да је велике догађаје у светској политици тешко и изазовно испратити, али и анализирати, јер се данас све одвија великом брзином. ,,Као што говори Кисинџер, уколико светска заједница жели промене први импулс помака мора дати нека суперсила. Последице надолазећих избора могу проузроковати прекомпоновање у светском поретку које ће се одразити на све нас“, објаснио је проф. др Симић.

Доц. др Никола Јовић говорио је о истраживањима, наративима и начину комуницирања којима се политички актери у САД-у служе током изборних кампања. Он је истакао чињеницу да истраживања јавног мњења уочи председничких избора 2016. и 2020. године нису била успешна, јер су испитаници сматрали да њихов избор није друштвено прихватљив. ,,Доналд Трамп је на одличан начин експолатисао поларизацију америчког друштва како би пренео своје поруке. Са друге стране, демократе широм света се већином не сналазе у комуницирању са гласачима, тако и демократе у САД-у углавном само реагују“, навео је доц. др Јовић.

Доц. др Стеван Недељковић изјавио је да је Џозеф Бајден задобио подршку гласача јер су они у том тренутку желели мир и стабилност, које је он обећавао. Недељковић је подвукао да ретко ко може да се носи са комуникацијским стратегијама Доналда Трампа толико добро колико то чини Џозеф Бајден. ,,Сматрам да на изборима за Конгрес и Сенат нико није однео победу, већ је било каква победа ,,Пирова победа“. Иако су демократе сачувале своја места у Сенату, они нису победили, јер нису освојили Представнички дом“, оценио је доц. др Недељковић.

Модератор трибине био је доц. др Марко Дашић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Трибина је одржана у организацији Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе (ЦДДРИ) и студентске организације Европски студентски форум.

 

Related Posts