Вести

Потписан Меморандум о разумевању између Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији (UNHCR)

Факултет политичких наука Универзитета у Београду и Представништво Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији (UNHCR) потписали су Меморандум о разумевању.

Меморандум је у име Факултета политичких наука потписао декан проф. др Драган Р. Симић, док је у име UNHCR у Србији Меморандум потписала вршитељка дужности шефа Представништва Стефани Краус.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић нагласио је да Факултет политичких наука има велику част због остварења ове сарадње. Он је најавио велики број предавања и том приликом позвао госпођу Стефани Краус да одржи предавање на Факултету у марту наредне године. „У оквиру заједничког рада планирамо да организујемо истраживање јавног мњења о ставовима према миграцијама. Да бисмо реализовали ово истраживање потребна су нам конкретна питања од UNHCR-a, како бисмо што успешније остварили овај пројекат”, објаснио је проф. др Симић.

Вршитељка дужности шефа Представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији Стефани Краус истакла је да UNHCR у Србији планира велики број пројеката за 2023. годину и да би волела да у те активности буде укључен Факултет политичких наука. Осим бројних панел дискусија и семинара предвиђене су и студентске размене, које би студентима пружиле бољи увид у то како изгледа рад са мигрантима у другим земљама. Она је истакла да су предавања и директна комуникација са студентима добар почетак сарадње, јер би на такав начин могло да се процени колико је интересовање студената у Србији. Стефани Краус подсетила је да је за остварење боље слике о избеглицама потребно веће знање и упућеност у њихову ситуацију, на чему морају да раде обе стране.

У оквиру Меморандума планирано је настојање да се побољша разумевање положаја избеглица међу студентима, да се омогући мултикултурална размена и повећа подршка интеграцији избеглица у српско друштво.

Related Posts