Вести

Представљена књига проф. др Драгана Симеуновића ,,Историја српске политичке мисли. Нови век”

Представљање књиге проф. др Драгана Симеуновића „Историја српске политичке мисли. Нови век“, на којој су говорили академик Љубодраг Димић, академик Никола Поповић, академик Славенко Терзић и академик и аутор књиге Драган Симеуновић, одржанo је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Промоцију књиге отворио је декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић.

Академик Љубодраг Димић предочио је да ова књига представља поуку историје до које се долази осветљавањем дела 37 историјских личности. Он је навео да је кључно питање то колико нам траје памћење о људима који су задужили српску историју и културу. „Ова књига настоји да покаже да просвета и наука постају оруђе државе која служи народу. Рукопис развија критичку свест и рационалност, одан је идејама српства и верује у снагу националне државе“, рекао је академик Димић.

Академик Никола Поповић описао је књигу као крајње необичну и грандиозну у неким својим деловима. Он је објаснио да је тема књиге вечно актуелна и као таква веома комплексна. „Симеуновићева књига није стандардна научна монографија, већ је користио оргиналан метод и изучавао 37 биографија истакнутих историјских личности. Постоји извесна закономерност да сваки нараштај жели да оствари сопствени увид у своју прошлост“, изнео је академик Поповић.

Академик Славенко Терзић истакао је да је књига основа за то да се више посветимо питањима развитка политичке мисли. Он је рекао да је аутор провукао кроз портрете личности два метода, од којих је један радикално-револуционарни, а други просветно-културни. „Ово је прва једна велика успешна научна синтеза која се бави развитком политичке мисли код Срба од 15. века до средине 20. века. Он је приступио на леп методолошки начин тиме што је историју српске политичке мисли сместио у шире балканске и европске оквире“, закључио је академик Терзић.

Академик и аутор књиге проф. др Драган Симеуновић објаснио је да је идеја за књигу настала на самом почетку његове каријере, а писана је са просветитељском намером да усмери студенте на оно што је вредно. Он сматра да нам познавање идеја и политичких процеса омогућава да не почињемо стално испочетка и правимо исте грешке. „Човек који не зна своје порекло, који не зна ко је и шта је, он живи бесловесно, а тако и народ, уколико не упозна своје порекло. Мој задатак је био да то одредим у политици и зато сам трагао за оним оригиналним деловима истине“, подвукао је проф. др Симеуновић.

Свечаној промоцији књиге присуствовао је и Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Порфирије.

Модераторка промоције била је студенткиња Кристина Ивановић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

      

Related Posts