Вести

Одржан семинар ,,Жене у политици – родно равноправне или не?”

Седми по реду семинар „Жене у политици – родно равноправне или не?“ одржан је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На семинару су говориле повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, саветница за родну равноправност и антидискриминацију Сталне конференције градова и општина Наташа Окиљ, потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач, народне посланице Дијана Радовић и Славица Радовановић и чланица општинског већа ГО Палилула задужена за родну равноправност Маја Жмукић.

Семинар су отворили продекан за други и трећи степен студија високог образовања Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Дарко Надић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и оснивач Центра за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ) Пајазит Помак.

„Родна равноправност у Србији: прошлост, садашњост, будућност“ била је тема првог панела на којем је говорила повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, која је истакла важност да се политика реализује у пољу институционалних оквира. Она је објаснила да је ретко која држава постигла родну равноправност за жене. „Није само случај у Србији то да не постоје механизми који стварају равноправне услове на тржишту. У целом свету је незгодна ситуација, јер је родни дисбаланс ту највећи, из разлога што се женска перспектива не узима у обзир“, указала је повереница Јанковић.

Саветница за родну равноправност и антидискриминацију Сталне конференције градова и општина Наташа Окиљ говорила је на тему „Родно одговорно буџетирање – значај родне анализе буџета у постизању родне равноправности“. Она је истакла да су кључни појмови родне равноправности јавна политика, буџет, родна равноправност, квалитет свакодневног живота и законски оквир. „Кроз буџетска средства држава има шансу да исправи неједнакост у друштву. Србија је једина земља у региону која има родно одговорно буџетирање“, нагласила је саветница Окиљ.

„Жене у парламенту: родна равноправност кроз иницијативе и програме у законодавном телу“ била је тема панел дискусије на којој су говориле потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач и народне посланице Дијана Радовић и Славица Радовановић.

Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач разјаснила је да су квоте заправо неопходне како би се допринело повећању броја жена у политици. Она сматра да се, помоћу ангажовања, сарадње и женске парламентарне мреже, показало важним да и жене заузимају значајне позиције у политици. „Дефинитивно је постигнуто доста на пољу родне равноправности, јер ми нисмо само број, већ треба чути и наш глас. Ми смо саме допринеле томе да је постало нормално и видљиво да су жене исто тако добре посланице, као и мушкарци“, додала је потпредседница Ковач.

Народна посланица Дијана Радовић осврнула се на једнак третман у политици, који је кључан за постизање праве равноправности. Она је изнела да родну неједнакост можемо превазићи само ако променимо и друштвену свест, где закони имају највећу улогу. „Морамо да се фокусирамо и на женску солидарност која је подједнако важна, а врло често изостаје. Једна другој смо потребне да се међусобно подржимо и колике год разлике биле, постоје ствари око којих морамо имати минимум слагања“, упозорила је народна посланица Радовић.

Народна посланица Славица Радовановић појаснила је разлику између рада жене у потпуно мушком и мешовитом колективу, из личног искуства. Она је рекла да првенствено жене између себе треба да буду солидарне, а тек онда да се посвете побољшању свог положаја. „Нажалост, велики број проблема настаје због женске несолидарности, где жене постављају камен спотицања више него мушкарци. Без добре подршке и разумевања оних који вас окружују, отежан је рад у политици“, закључила је народна посланица Радовановић.

Чланица општинског већа ГО Палилула задужена за родну равноправност Маја Жмукић говорила је на тему „Жене у локалној самоуправи: како то изгледа у пракси?“. Она је саопштила да је формирано тело – Савет за родну равноправност, које ће се посветити свим елементима ове области. „Иако се политика мења, родна равноправност свима треба да буде подједнако битна, без обзира на средину у којој живимо. Суштина је да сви функционишу по истим принципима“, подвукла је чланица општинског већа ГО Палилула Жмукић.

Модераторка панел дискусија била је Наталија Ристић из Центра за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ).

Семинар је водила Јована Ашковић из Центра за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ).

Семинар „Жене у политици – родно равноправне или не?“ организовала је омладинска организација Центар за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ), уз подршку Министарства просвете Републике Србије и Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Овогодишњи партнер семинара била је Омладинска мрежа Србије.

Related Posts