Вести

Позив на представљање књиге Теодора Лоренчича ,,Laibach: 40 година вечности”

Драге колегинице и колеге,

Позивамо вас на представљање књиге Теодора Лоренчича ,,Laibach: 40 година вечности”, које ће се одржати у уторак, 20. децембра 2022. године са почетком у 13.30 часова у слушаоници 1 Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

О књизи ће говорити:

  • Проф. др Дарко Надић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду
  • Теодор Лоренчич, аутор књиге
  • Иван Новак, групa Laibach
  • Гордана Милосављевић Стојановић, издавачка кућa ЈП Службени гласник

Модератор: др Марко Вујић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду

Књига Теодора Лоренчича ,,LAIBACH 40 ГОДИНА ВЕЧНОСТИ” је фото монографија о групи LAIBACH. Књига о пробијању гвоздене завесе и деструкцији западног конзумеризма, road movie прича о историјској Occupied Europe Tour из 1883. године. Илустрована је до сада необјављеним фотографијама насталим у Аустрији, Мађарској, Источној и Западној Немачкој, Пољској, Холандији и Енглеској.

Лајбахово име, симболи и наступи увек су били провокација, јер је провокација њихов уметнички кредо. Кроз осмишљени перформанс ангажованом музиком исказивали су свој став према савременом свету. Тако је било 1983, тако је и остало свих ових година до 2022. године.

Теодор Лоренчич је као аутор у овој фото монографији дао једно документарно сведочанство о почецима групе Лајбах. Сведочанство које је до сада било заборављено или затрпано успехом групе на светској музичкој сцени. Сада је пронађено, ископано, изложено, али није архивирано. У књизи нису дате само фотографије, већ су описани и догађаји, детаљи, организација, страхови и надања, сукоби и лутања унутар групе на самом почетку њихове каријере. Нико то до сада није урадио на такав начин, јер није био део Лајбаха, а Лајбах не пише књиге о себи. Теодор Лоренчич је у томе успео, јер је био део Лајбаха у том тренутку. Зато је његов приступ у књизи не само документаристички, него и потпуно детаљан и искрен. То није приступ музичког обожаваоца или званичног биографа већ директног учесника целе операције назване LaibachOccupied Europe Tour“ из 1983. године

Лајбах делује без престанка и у свим правцима. Од критике тоталитаризама свих боја, критике свих „изама“ (социјализма, комунизма, капитализма, нацизма, либерализма, национализма), до садашњих упозорења на будућности и близину дистопије, глобалних климатских промена и апокалипсе. Уосталом, о њима довољно говори и то што су једина група која је наступила у Демократској Републици Кореји, односно у држави опште познатој као „Северна Кореја“. Можда је следећа географска тачка и Техеран (Исламска Република Иран), а до тада они ће у оквиру светске турнеје “„The Coming Race“ наступити 20. децембра 2022. године у МТС дворани у Београду. Представљање ове књиге Теодора Лоренчича ,,LAIBACH 40 ГОДИНА ВЕЧНОСТИ”, на Факултету политичких наука, увод je у концерт који ће се тог истог дана одржати.

Књига Теодора Лоренчича ,,LAIBACH 40 ГОДИНА ВЕЧНОСТИ” је већ доживела два издања на српском језику и издање на енглеском језику.

Разговор о књизи и о групи Laibach биће пропраћен и видео пројекцијом фотографија које се налазе у књизи, као и оних које до сада нису објављене.

Књигу је објавила издавачка кућа ЈП Службени гласник.


Related Posts