Вести

Позив на округли сто „Успон деснице: победа или пораз цркве?“

Поштоване колегинице и колеге,

Центар за студије Латинске Америке Факултета политичких наука позива вас на округли сто „Успон деснице: победа или пораз цркве?“, који ће се одржати у петак, 23. децембра 2022. године са почетком у 13 часова у слушаоници 3 Факултета политичких наука Универзитета у Београду (Јове Илића 165).

На европској политичкој сцени је током године која је на измаку дошло до ревитализације партија са десне стране политичког спектра, како екстремних тако и умерено-центристичких. Све више лидера и представника ових партија се позива на „хришћанске вредности“, њихову одбрану и промоцију. У потпуној супротности са истовременом „ружичастом плимом“ и повратком „теологије ослобођења“ у Латинској Америци, делује да европски десничари занемарују цркву по овом питању иако своје партије неретко називају „хришћанским“. Стога, јавља се кључно питање: да ли је успон деснице у Европи победа или пораз цркве?

На округлом столу биће разматране следеће теме које произилазе из постављеног питања:

  1. Шта су хришћанске вредности које партије са десне стране политичког континуума промовишу и зашто се сматрају „хришћанским“?
  2. Како цркве гледају на оснивање партија са хришћанским предзнаком и да ли је то добро или лоше за њих?
  3. Услед све чешћег учешћа и лидерства жена у овим партијама, да ли су жене будућност хришћанских и десничарских партија у Европи?
  4. Да ли је Латинска Америка место новог уточишта за цркву, односно место на ком ће црква подржати политичку левицу зарад опстанка?

О овим проблемским питањима ће говорити:

  • проф. др Растко Јовић, ванредни професор, Православни богословски факултет
  • проф. др Марко Вековић, ванредни професор, Факултет политичких наука
  • др Лилијана Чичкарић, научна саветница, Институт друштвених наука
  • проф. др Зоран Крстић, редовни професор, Факултет политичких наука

Уводничар и модератор: Петар Чолић, члан Центра за студије Латинске Америке Факултета политичких наука

Улаз је слободан.


Related Posts