Вести

Представљени програми размене за студенте и наставнике Факултета политичких наука

Представљање програма размене за студенте и наставнике Факултета политичких наука, на којем су говорили продекан за научноистраживачку делатност Факултета политичких наука проф. др Немања Џуверовић, координатор пројеката у Сектору за међународну сарадњу Универзитета у Београду Никола Савић и ЕСПБ координаторка Ивана Илић Шундерић, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Немања Џуверовић пожелео је добродошлицу присутним студентима и изразио задовољство поводом велике заинтересованости за програме размене. Он је указао да је поред учења и дружења на факултету подједнако важно и то да студенти оду на размену, како би упознали друге европске факултете и културе, али и стекли искуство студирања у иностранству.

Никола Савић говорио је о томе како данас студенти имају много више могућности за размену у односу на претходне генерације. Он је објаснио да путем сајт презентације MobiON може да се конкурише за програме студентске размене и стручне праксе. „С обзиром да семестар траје три месеца, потребно је да студент на размени проведе најмање толико времена како би му се признали положени испити, док је за стручну праксу потребно најмање два месеца. На месечном нивоу студентима је обезбеђен одређени износ стипендије, а за оне са мањим могућностима омогућен је и додатни износ месечно”, појаснио је Никола Савић.

Ивана Илић Шундерић нагласила је да се мобилност на Факултету политичких наука спроводи још од школске 2009/2010. године и да се од тада академски резултати остварени на страном универзитету признају и уносе у студентски транскрипт оцена. Она је детаљније објаснила сам процес пријава и навела неопходну документацију за пријаву. „Документ који је окосница мобилности је уговор о учењу. То је документ у који се уносе предмети које желите да слушате на универзитету за који аплицирате и тиме вам факултет даје гаранцију да ће вам ти предмети, ако их положите, по повратку бити признати”, указала је Ивана Илић Шундерић.

Факултет политичких наука има бројне и дугорочне сарадње са универзитетима у региону, али и широм Европе у земљама као што су Швајцарска, Италија, Француска, Аустрија, Немачка, Пољска… Студенти имају могућност да при пријави изаберу највише три универзитета на којима би желели да стекну знање и искуство у иностранству. Поред Еразмус+ размене, постоје и други начини размене, као што су CEEPUS, Circle U и универзитети са којима Факултет политичких наука остварује билатералну сарадњу.


Related Posts