Вести

Представљена књига Теодора Лоренчича ,,Laibach: 40 година вечности”

Представљање књиге Теодора Лоренчича ,,Laibach: 40 година вечности” , на којој су говорили проф. др Дарко Надић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, члан групе Лајбах (Laibach) Иван Новак, уредница књиге Гордана Милосављевић Стојановић из издавачке куће ЈП Службени гласник и аутор књиге и бивши члан групе Лајбах Теодор Лоренчич, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Представљање је отворио проф. др Дарко Надић који је нагласио како Лајбах не подстиче конзумеризам већ усмерава публику на размишљање. Он је изјавио како је суштина Лајбаха у томе што га сваки појединац тумачи на себи својствен начин. ,,Ова група спаја музику, речи, видео и због тога није сувопарна прича. Имају и снаге и воље да стварају нешто мистично, иако то није увек било прихватљиво“, истакао је проф. др Надић.

Иван Новак указао је на важност књиге и на то како су се они посветили томе да је напишу на исправан начин, како се не би заборавило стваралаштво ове групе. Он се подсетио почетака групе и тога како нису знали да свирају музичке инстументе, али и да су такве недостатке надоместили импровизацијом и увођењем музичких семплова. ,,Стално се враћамо у осамдесете и проверавамо да ли то што радимо данас има неког фундамента и да ли публику још увек држи. У почетку смо морали да убеђујемо људе да је Лајбах музички бенд, а када је он то постао схватили смо да је он много више од тога“, објаснио је Новак.

Гордана Милосављевић Стојановић рекла је како Лајбах својом мистиком и провокацијом тера публику да их прате. Она је навела како ова књига представља историјску читанку, иако је примарно прича о Лајбаху. ,,Ово је књига о нашој блиској историји коју смо скоро заборавили. Посматрајући Лајбах кроз призму гвоздене завесе може се испричати прича о Европи нашег времена, а то време се полако враћа“, подвукла је Гордана Милосављевић Стојановић.

Аутор књиге Теодор Лоренчич нагласио је да ни он, а ни Лајбах, никада нису пристајали на цензуру. Он је подвукао да је књига методолошки уређена, као и то да има историјских, социолошких и онтолошких елемената. ,,Наш циљ је био да књига и са свим овим елементима буде читљива и приступачна за све. У архиви имамо преко 570 негатива који буде разна сећања, а за ову књигу смо одабрали око 200 посебних фотографија“, закључио је Теодор Лоренчич.

Представљање књиге је завршено песмом “The future“ групе Лајбах.

Модератор догађаја био је доц. др Марко Вујић са Факултетa политичких наука Универзитета у Београду.

Књига Теодора Лоренчича ,,Лајбах: 40 година вечности” је фото монографија о групи Лајбах (Laibach). Књига о пробијању гвоздене завесе и деструкцији западног конзумеризма, road movie прича о историјској Occupied Europe Tour из 1883. године. Илустрована је до сада необјављеним фотографијама насталим у Аустрији, Мађарској, Источној и Западној Немачкој, Пољској, Холандији и Енглеској.

Књигу је објавила издавачка кућа ЈП Службени гласник.

 

 

Related Posts