Вести

Читалачка група „Савремена политичка теорија и Савремена политичка економија“

Последњи састанак Читалачке групе „Савремена политичка теорија и Савремена политичка економија“ у 2022. години одржан је у понедељак, 26. децембра. Учесници су разговарали о етичким, политичким и економским дилемама које покреће популарна серија Severance. На претходним састанцима током овог семестра дискутовало се о проституцији, лотократији – бирању жребом и основном приходу.

Читалачка група је формирана у октобру 2021. године у оквиру предмета Савремена политичка теорија. Група функционише као отворени форум у којем студенти и наставници, равноправно и разложно, дискутују о актуелним и провокативним темама из шире области политичке филозофије, али и других блиских политиколошких дисциплина. Дискусије се тичу аргументације из текстова које учесници групе читају пре састанка. Од академске 2022/23. године у раду групе активно учествују студенти и наставници са предмета Савремена политичка економија, а у дискусијама се поред нормативних аспеката различитих друштвених и политичких тема проблематизује и њихов утицај на јавне политике и економска решења.

Уколико желите да се придружите Читалачкој групи, то можете учинити тако што ћете се прикључити тиму на MS Teams-у куцајући код: 12qsoj6 или слањем мејла на: nikola.beljinac@fpn.bg.ac.rs или ivan.stanojevic@fpn.bg.ac.rs.

На састанцима одржаним у прошлој академској години (2021/2022) разговарали смо о следећим темама:

  1. Постоји ли колективна одговорност?
  2. Да ли се новцем баш све може купити? Моралне границе тржишта
  3. Вакцинација, лични избор и брига за јавно здавље
  4. Љубав, љубомора и прељуба
  5. Да ли је морално убити за домовину?
  6. Социјализам: зашто (да) не?
  7. Тиранија меритократије
  8. Имају ли животиње права?

Related Posts