Вести

,

Позив за пријаву за програм Медијска писменост младих

Фондација Ана и Владе Дивац започиње са процесом прикупљања пријава за програм ,Медијска писменост младих”, који се спроводи у оквиру пројекта „Јачање улоге младих у промовисању већег међусобног разумевања, конструктивног наратива, поштовања различитости и поверења“, који је подржан од стране агенција Уједињених нација.

Програм ,,Медијска писменост младих” је конципиран са циљем да унапреди вештине и капацитете младих људи о медијској писмености и критичком мишљењу, као и о извештавању о темама као што су: родно заснована дискриминација, онлајн говор мржње, дијалог и превенција насиља, токсични маскулинитет, родна равноправност, родни стереотипи и др.

Коме је намењен програм

Програм ,,Медијска писменост младих” намењена је младима између 18-30 година који/е желе да унапреде своја знања из наведених области и да кроз практичан рад стекну нове вештине. Позивамо студенте/киње, младе медијске професионалце/ке, чланове/це омладинских организација и појединце/ке који/е се баве медијским извештавањем и заинтересовани/е, да се пријаве на конкурс до 31. јануара 2023. године.

Методологија рада

Програм укључује 3 дана интензивне обуке у Београду и 4 месеца менторског рада (онлајн и уживо), као и израду ауторских кампања које ће потом, кроз пројекат, бити промовисане на омладинским порталима. Курикулум ће развити 5 одабраних стручњака/киња из области медија, родне равноправности, људских права и новинарства.

По завршетку тренинга, планиран је четворомесечни менторски програм. Полазници и полазнице ће бити подељени у 10 група и са својим ментором/менторком ће развијати ауторке кампање које ће потом бити промовисане на омладинским и другим онлајн порталима.

Основне информације о програму

  • Тренинг ће трајати 3 дана и одржаће се током априла месеца 2023. године у Београду
  • Укупно ће бити одабрано 40 полазника/ца, подељених у 2 групе
  • Предавачи/це на семинару биће стручњаци и стручњакиње и јавне личности из области медија, родне равноправности, дигиталне писмености
  • Трошкове учешћа у програму у потпуности сноси Фондација Ана и Владе Дивац
  • Полазници/це који/е испуне обавезе програма ће добити сертификат о учешћу и промоцију кампање на друштвеним мрежама

Услови за пријаву кандидата/киња

  • интересовања – да се баве неком од следећих области: медији, новинарство, култура, спорт, уметност, активизам и цивилни сектор
  • да су амбициозни и спремни да континуираним учењем граде своју каријеру
  • да се баве питањима медија, извештавања у медијима, феноменом лажних вести, родне равноправности, стереотипима, говором мржње на интернету, превенција насиља и сл.
  • да су спремни да стечена знања примене у пракси
  • да, уколико буду изабрани, преузимају обавезу да учествују у раду целокупног тренинга и креирању кампање на крају менторског рада

Комисија састављена од представника/ца Фондације Ана и Владе Дивац и експерата/киња ће након прикупљених пријава, изабрати полазнике/це програма. Одабрани кандидати/киње биће на време обавештени и позвани на онлајн интервју, након чега следи финална селекција полазника и полазница.

Заинтересовани могу попунити ОНЛАЈН ПРИЈАВУ најкасније до 31. 1. 2023. За све додатне информације можете писати на мејл marija.jovanovic@divac.com.

Related Posts