Вести

Одржан разговор о политичкој визији др Зорана Ђинђића и изазовима модернизације Србије

Разговор о политичкој визији др Зорана Ђинђића и изазовима модернизације Србије у којем су учествовали министар у Влади др Зорана Ђинђића и професор факултета ФЕФА Горан Питић и политиколог др Владимир Павићевић, одржан је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

У име Факултета политичких наука присутнима се обратио продекан за научноистраживачку делатност проф. др Немања Џуверовић, који је нагласио значај очувања заоставштине политичког ангажмана др Зорана Ђинђића. Уочи годишњице формирања Владе Зорана Ђинђића, он је указао на постојеће проблеме унутар модерног друштва Србије и раширени европесимизам међу младима. „Култура сећања на Зорана Ђинђића и његово наслеђе треба да живи стално, не само на важне датуме, већ непрестано, кроз цео друштвени живот. Кад разговарамо о његовој личности дајемо значај важним питањима – ко смо, какве вредности желимо да негујемо, где желимо да будемо и то је она суштина бављења политиком и политичким наукама“, истакао је проф. др Џуверовић.

Проф. др Горан Питић, бивши министар у Влади др Зорана Ђинђића, осврнуо се на период демократизације Србије и првог таласа евроинтеграција започетог под окриљем тадашњег премијера и лидера Демократске странке. Чланове тадашње Владе професор је означио као борце за промену Србије ка европским начелима и вредностима, док је бившег премијера Ђинђића окарактерисао као „светског државника“. „Лидер подразумева визију у коју верујете дубоко и преко ње инспиришете друге, а то смо имали 2001. године. Сви они који разумеју историјски ток дешавања кажу да је Ђинђић направио тектонску промену у држави и региону. Сматрам да сви поштују оно што је урадио, без обзира коме припадају“,  оценио је проф. др Питић. Он је означио дефицит људског капитала и немогућност савремене Србије да мобилише нови потенцијал као главне изазове модернизације. Питић је нагласио улогу знања као промотера будућности, али и чињеницу да баш та порука младим људима данас изостаје.

Разговор је одржан у оквиру програма обележавања двадесет година од убиства Зорана Ђинђића, а модератор разговора био је политиколог др Владимир Павићевић.

Разговор су организовали Фондација „Др Зоран Ђинђић“ и Факултет политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts