Вести

On-Wheels summer school for the socio-cultural evolution of the EUropean Values, Principles, Identity and Awareness – EUROPIA

Универзитет у Београду – Факултет политичких наука почео је спровођење пројекта On-Wheels summer school for the socio-cultural evolution of the EUropean Values, Principles, Identity and Awareness – EUROPIA.

Циљ пројекта је да развије иновативан, холистички и модуларан приступ обуке који ће пружити подршку универзитетским наставницима у организовању и одржавању образовног процеса у областима европске историје, права и политике са посебним фокусом на заједничке европске вредности, начела, идентитет. Пројекат се обраћа универзитетским професорима, млађим наставницима и асистентима, докторским и пост-докторским истраживачима и свима онима који раде у образовању младих а заинтересовани су за тему пројекта.

Партнери на пројекту су: UNIWERSYTET WARSZAWSKI (Пољска), UNIVERSIDAD PUBLICA DE NAVARRA (Шпанија), СВЕУЧИЛИШТЕ У ЗАГРЕБУ (Хрватска), УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ (Србија),UNIVERSITE DE LILLE (Француска)i Pax Rhodopica Foundation (Бугарска).

EUROPIA је надоградња постојећег пројектаReNewEurope који смо 2020. године започели у циљу подршке наставницима који желе да организују летње школе и/или уведу у наставни процес изучавање прекограничне историје и политике Балкана и Централне и Источне Европе које доприноси превазилажењу стереотипа и предрасуда унутар ових региона али и у односима “старе” и “нове” Европе. Образовне материјале и водиче које смо произвели у оквиру тог пројекта, новим пројектом допуњавамо увођењем искустава Француске и Шпаније, али и нових тема попут анализа европске интеграције у очима грађана, помирења заједничке европске културе и националног идентитета или односа националних историјских наслеђа и заједничке европске историје.

Пројектом руководи доц. др Ивана Радић Милосављевић, а чланови тима су наставници нашег факултета.

Пројекат финансира Европска унија из програма Erasmus+.


Related Posts