Вести

Одржано предавање ,,Дизајн и еволуција глобалних климатских институција: политичка перспектива”

Професор Алекс Томпсон  (Alex Thompson) са Универзитета Охајо Стејт одржао је онлајн предавање на тему ,,Дизајн и еволуција глобалних климатских институција: политичка перспектива”.

Професор Алекс Томпсон говорио је о утицају климатских промена на међународну и политичку сарадњу у циљу спречавања глобалних криза. Он је указао на значај формулације међународних уговора и њихове циљне групе за успех истих. ,,Дизајн међународних уговора је такав да треба да испуни два параметра – висок ниво обавезаности и широко распрострањену партиципацију. Ипак, најчешћи је случај да се испуњава само један од њих за шта су примери споразуми UNFCCC из 1992. године и Kyoto из 1997. године”, објаснио је професор Томпсон. Поред поменута два параметра, професор је навео и легализацију уз закључак да међународни уговор по питању климатских промена  мора да испуни сва три захтева како би био успешан. Он је поменуо и ефективност стратегије soft law и додао да је циљ лимитирање глобалног загревања на два степена целзијуса.

Модераторка предавања била је директорка Центра за словенске, источноевропске и евроазијске студије Охајо Стејт Универзитета професорка Анђела Брајтлингер.

Предавање је одржано у склопу пројекта Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance), који заједно спроводе Центар за словенске, источноевропске и евроазијске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts