Вести

Свечано отворен XV Регионални семинар студената политичких наука

Петнаести Регионални семинар студената политичких наука свечано је отворен на Златибору.

У име организатора присутне је поздравио председник Студентског парламента Милош Преочанин.

Тема првог панела била је „Српско-амерички односи између историје и будућности”, на којем су говорили доц. др Милан Крстић из Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду и доц. др Никола Јовић са Факултета политичких наука.

Доц. др Милан Крстић осврнуо се на историјат српско-америчких односа и на видљиво побољшање односа између Србије и Америке. Он је рекао да је тренд побољшања условљен преклапањем интереса услед промена регионалних и глобалних околности. „Доласком Доналда Трампа на власт, Америка је почела да гледа на Европу трансакционистички. Под тим подразумевамо тактику Америке која прати свој положај у одређеним деловима света у односу на Русију и Кину”, објаснио је доц. др Крстић.

Доц. др Никола Јовић истакао је значај вредносно-емотивног аспекта народа у погледу односа са Америком. Он је нагласио како је близак однос са Русијом заснован на становишту нечињења лошег. „Односи са Америком су као куцање на затворена врата, што значи да решења још увек нема. Потрага за идентитетом и позиционирањем Србије је процес који непрекидно траје”, закључио је доц. др Јовић.

Модератор панела био је доц. др Стеван Недељковић из Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Организатори овогодишњег семинара су Студентски парламент Факултета политичких наука Универзитета у Београду, студентске организације Европски студентски форум, Тимска иницијатива младих, Студентска унија и Унија студената социјалног рада, организација FPN Events, Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) и Центар за едукацију и развој омладине Београда (ЦЕРОБ).


Related Posts