Вести

Трећи дан XV Регионалног семинара студената политичких наука

Тема првог предавања трећег дана XV Регионалног семинара била је „Последице рата у Украјини на Србију, реалност инфлације?” на којем је говорио доц. др Марко Тмушић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Доц. др Марко Тмушић оценио је инфлацију у нашој земљи као акутни здравствени проблем државне економије. Он је истакао да су директне последице на стање у Србији долазак огромног броја Руса у земљу, масовна регистрација нових фирми и приметно поскупљење на свим нивоима. „Прибегавање ванредним економским мерама од стране државе оправдано је у циљу снабдевености тржишта и исправљања свих потенцијалних неправилности. У системима у којима тржиште самостално функционише, државна интервенција је непотребна”, подвукао је доц. др Тмушић.

О еколошкој одрживости Западног Балкана и улози младих говорио је др Марко Вујић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Др Марко Вујић осврнуо се на појам одрживог развоја који није заснован само на еколошком моменту, већ се односи и на окружење и друштво, тј. животну средину. Он је указао на инвазивност homo sapiensa у циљу задовољења сопствених потреба у духу конзумеризма. „Како би дошло до еколошких промена фокус треба преусмерити са власти на појединце као кључне актере друштва. Имплементирање еколошких ставова од малих ногу представља значајну карику у процесу остварења позитивних еколошких промена”, закључио је др Вујић.

По завршетку семинара присутнима се обратио студент продекан Војин Милосављевић који се захвалио предавачима, учесницима и организаторима семинара.

На свечаној церемонији затварања свим учесницима додељени су сертификати за учешће на Регионалном семинару.

Семинар је трајао од 23. до 26. фебруара и окупио је студенте политичких наука из Београда и Бања Луке.

Организатори овогодишњег семинара били су Студентски парламент Факултета политичких наука Универзитета у Београду, студентске организације Европски студентски форум, Тимска иницијатива младих, Студентска унија и Унија студената социјалног рада, организација FPN Events, Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) и Центар за едукацију и развој омладине Београда (ЦЕРОБ).


Related Posts