Вести

Одржана трибина „Дедоларизација, нови економски поредак, нови изазови“

Трибина на тему „Дедоларизација, нови економски поредак, нови изазови“, на којој су говорили проф. др Бојан Димитријевић са Београдске академије пословних и уметничких струковних студија и социолог, новинар и професори у пензији др Слободан Рељић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Бојан Димитријевић истакао је да је дедоларизација један дуг процес и да је брзина дедоларизације мера у којој опада глобална моћ једне цивилизације. Он је рекао да је новац најегзотеричније подручје и да је то роба као и свака друга. „Темељна ствар новца је поверење, док имате поверење у новац не мора да стоји ништа иза њега. Кад систем почне да се урушава онда почиње да се нарушава и поверење у новац“, предочио је проф. др Димитријевић.

Проф. др Слободан Рељић навео да је дедоларизација знак опадања моћи једног друштва. Он је додао да не постоји слаба држава са јаком валутом. „Када дођете у ситуацију као друштво да се биолошки не развијате, настаје природна дедоларизација. Долар већ неко време губи на вредности, а у међувремену су прављене најневероватније ствари у којима се показује да то падање не постоји“, подвукао је проф. др Рељић.

Професори су говорили и о томе који би пут Србија требало да изабере, какве алтернативе пружају савези који су у успону, као и каква је тренутна расподела моћи у међународним односима.

Трибину је организовала студентска организација Тимска иницијатива младих са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts