Вести

Одржана радионица „Трговина људима, превенција и рад са особама које су преживеле трауматско искуство“

Радионица на тему „Трговина људима, превенција и рад са особама које су преживеле трауматско искуство“ одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На радионици су говориле социјална радница Мирјана Митић у име невладине организације Anti trafficking action (ASTRA), социјална радница и истраживачица на Факултету политичких наука МА Сања Полић Пенавић, као и психолошкиња и психотерапеуткиња из Међународне мреже помоћи (IAN) Бојана Тривунчић.

Социјална радница Мирјана Митић присутнима је представила организацију и рад исте. Она је предочила како се по питању контактирања ове организације жртве углавном јављају након годину дана. „Наша организација поред медицинске, психо-социјалне и правне помоћи, пружа и услугу провере уговора за рад у иностранству. Жртве се могу обратити за помоћ путем SOS линија, али такође организујемо и теренске посете“, навела је Мирјана Митић.

На тему „Трговина људима и превенција“ говорила је истраживачица и социјална радница на Факултету политичких наука Сања Полић Пенавић која се осврнула на три фазе у процесу трговине људима.  Она је указала на различите начине превенције и истакла идентификацију жртве у раној фази трговине људима као једно од решења. „Важно је разумети начин преживљавања жртава као њихову снагу, а не као патологију. Трговина људима се преплиће са појмовима попут сексуалног рада и кријумчарења, али то не мора нужно бити трговина људима“, поентирала је Полић Пенавић.

Психолошкиња и психотерапеуткиња из Међународне мреже помоћи (IAN) Бојана Тривунчић појаснила је разлику између трауме и стреса, као и постојање различитих типова траума. Она је упозорила како трауматска искуства остављају последице на ментално здравље које су могу уочити у понашању жртве. „Искуство трговине је ужасна траума и важно је причати о њој. Траума се не мора догодити нама директно, већ можемо само слушати нечије искуство и доживети га као трауму“, нагласила је Тривунчић. Учесници радионице имали су прилику да учествују у дискусији коју је водила Бојана Тривунчић и да разговарају о томе на који начин се траума манифестује.

Радионицу су организовали студентска организација Факултета политичких наука Студентка унија и невладина организација Anti trafficking action (ASTRA) коју финансира Немачка сарадња (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Related Posts