Вести

Одржана едукативна радионица ,,Студентске организације за академске слободе 101”

Прва у низу едукативних радионица у оквиру регионалног пројекта “Fetters at Liberty”, са циљем унапређења улоге студената и студентских организација у заштити академских слобода у Албанији, Босни и Херцеговини и Србији, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

У име управе Факултета политичких наука Универзитета у Београду студентима се обратио продекан за развој проф. др Марко Симендић који је указао на значај учешћа студената у очувању академских слобода. Он је изразио задовољство поводом постојања овакве иницијативе која ће мотивисати студенте за проналажење начина да превазиђу изазове са којима се академска заједница свакодневно суочава.

У оквиру прве радионице одржана су два предавања.

Прво предавање одржао је руководилац Школе о образовању, комуникацијама и друштву у оквиру Краљевског колеџа у Лондону проф. др Ливиу Матеи. Проф. др Матеи нагласио је важност академских слобода у високом образовању и направио разлику између основних принципа слобода и академских слобода. Он је додао да постоји слагање између студената, професора, па чак и администрације факултета да су академске слободе важне, али да их сви различито дефинишу. ,,Академске слободе би требало да су неприкосновене и независне од било ког политичког система, актера или партије. Уколико факултети не би имали аутономију то би изазвало штету по саме студенте и образовни систем једне земље”, закључио је проф. др Матеи.

Друго предавање одржала је истраживачица-приправница Института за политичке студије у Београду МА Андреа Матијевић. Андреа Матијевић представила је податке истраживања о степену академских слобода у Србији, Албанији и Босни и Херцеговини. Она је изјавила да се, у оквиру тог истраживања, Србија налази на другом месту, што значи да још увек има простора за напредак. ,,Када је у питању високо образовање, уколико неки уџбеник можда намеће одређено мишљење, сваки предавач би требало да има право да га тумачи на свој начин. Закони и норме постоје, али некада долази до потешкоћа у њиховој имплементацији“, поентирала је Андреа Матијевић.

Пројекат се реализује уз финансирање Европске студентске уније, Брисела и уз подршку Фондације за отворено друштво.

Програм је намењен студентима основних, мастер и докторских студија.

Related Posts