Вести

Позив за пријаве за Летњу школу о присилним миграцијама

Позивамо све заинтересоване студенте основних, мастер и докторских студија да се пријаве за Летњу школу о присилним миграцијама.

Школа ће бити организована од 17. до 29. јула 2023. године на Факултету политичких наука у Београду и отворена је за до 40 студената укупно.

Креирали су је наставници и истраживачи Универзитета из Бостона (Сједињене Америчке Државе), Универзитета у Београду – Факултета политичких наука, King’s College из Лондона (Велика Британија), Универзитета у Сарајеву – Факултета политичких наука (Босна и Херцеговина) и Sarajevo School of Science and Technology (Босна и Херцеговина).

Основни циљеви Школе су:

  • Дугорочно повезивање наставника и студената организатора Школе
  • Превазилажење јазова између академског рада и праксе и повезивање научника и практичара, уметника и активиста који раде у области миграција и присилног расељавања
  • Стварање простора за сусрет истраживача и практичара у области
  • Мапирање изазова у области миграција и присилног расељавања у Србији и Босни и Херцеговини
  • Промишљање, разговарање и креирање иновативних решења за постојеће проблеме и изазове
  • Образовање нових генерација истраживача и практичара у области присилног расељавања

Неке од тема Летње школе су националне и европске политике у области присилних миграција, мигрантске руте према Европској унији, вулнерабилности и отпорност присилних миграната, безбедносни и хуманитарни аспекти, животи у камповима, људска права миграната, затворене границе и анти-мигрантски покрети, јавни наративи и животна искуства миграната итд. Програм Школе је интердисциплинаран и поред теоријских знања обезбедиће полазницима прилике за практичан индивидуални и групни рад, као и посете организацијама које раде са мигрантима.

Рок за пријаву је 31. мај 2023. године. Пријаве су на линку: https://forms.gle/HXD5GeF4BxKCbLXQ9 .

Организациони одбор ће одабрати до 15 студената из Србије, након увида у пријаве и усменог разговора са свима који се пријаве.

Related Posts