Вести

Претпремијерно изведена инклузивна представа „Лепе речи“ поводом обележавања Међународног дана социјалног рада

Претпремијерно извођење инклузивне представе „Лепе речи“ поводом обележавања Међународног дана социјалног рада одржано је 21. марта 2023. године на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. У извођењу представе учествовали су студенти/киње Одељења за социјалну политику и социјални рад Факултета политичких наука, ученици/е ОШ „Јанко Веселиновић“ из Београда, као и чланови/це Удружења “Best Buddies Srbija“.

Пре почетка програма, присутнима су се обратиле координаторка организације Међународног дана социјалног рада у име Одељења за социјалну политику и социјални рад Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Драгана Штекел, шефица Одељења за социјалну политику и социјални рад Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Јасна Хрнчић, учитељица ОШ „Јанко Веселиновић“, Марија Бастић и председница удружења “Best Buddies Srbija“, Марија Марјановић.

Координаторка организације Међународног дана социјалног рада испред Одељења за социјалну политику и социјални рад Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Драгана Штекел, присутнима је објаснила како инклузивна представа на леп и симболичан начин спаја обележавање Међународног дана социјалног рада и Светског дана особа са Дауновим синдромом. Она је похвалила учеснике инклузивне представе и истакла рад и труд који су сви учесници уложили у припреми ове представе.

Шефица Одељења за социјалну политику и социјални рад Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Јасна Хрнчић, изразила је захвалност организаторима догађаја и присутној публици, истичући да су учесници представе показали свој таленат, доброту и повезаност. Говорила је о значењу и симболици Међународног дана социјалног рада, који се обележава од 2007. године, са циљем промоције социјалне правде.

Учитељица ОШ „Јанко Веселиновић“, Марија Бастић, истакла је да пројекат „Инклузија није илузија“ траје већ четири године, а да је представа управо део тог пројекта. Похвалила је своје ђаке, нагласивши како су увек спремни и расположени за заједнички рад и захвалила се осталим сарадницима на пројекту.

Председница удружења ”Best Buddies Srbija“, Марија Марјановић, саопштила је како је деци и младима са Дауновим синдромом пружена шанса да сарађују са студентима и студенткињама Факултета политичких наука. Она је предочила да, када се види инклузија на делу, даља појашњења нису потребна. Нагласила је важну улогу социјалних радника у процесу инклузије, који су њима, родитељима деце са сметњама у развоју „десна рука“. Даље, објаснила је да су студенти, будући социјални радници, имали прилику да се кроз овај пројекат упознају са децом, као и потребама родитеља деце са сметњама у развоју, са којима ће „сутра“ сарађивати на свом радном месту.

Пре почетка изведбе, присутној публици је пуштен кратак видео-снимак на којем су учесници представе поделили како је изгледао двомесечни процес припреме представе, како су се осећали и шта су научили кроз међусобну сарадњу. Завршетак инклузивне представе пропраћен је петоминутним аплаузом публике, након чега је проф. др Драгана Штекел, у знак захвалности за сарадњу ОШ „Јанко Веселиновић“ из Београда и Удружењу ”Best Buddies Srbija“, уручила захвалнице.

 

Related Posts