Вести

Одржана завршна пројектна конференција “Rediscovering New Europe”: On-Wheels Summer School for Balkan/Central and Eastern European trans-border history and politics (ReNewEurope)

Завршна пројектна конференција “Rediscovering New Europe”: On-Wheels Summer School for Balkan/Central and Eastern European trans-border history and politics (ReNewEurope), одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. На конференцији су говорили координаторка пројекта доц. др Ивана Радић Милосављевић, проф. др Марко Вековић и проф. др Милош Хрњаз.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић отворио је завршну конференцију и поздравио све пристуне. Он је истакао значај резултата двогодишњег пројекта по квалитет наставе, боље разумевање присутних предрасуда међу народима Балкана, као и начинима да се исте умање.

Доц. др Ивана Радић Милосављевић представила је резултате пројекта “Rediscovering New Europe” и његове бенефите по будуће кориснике произведених материјала – приручника за наставнике, водича о концепту ReNewEurope, као и интерактивне библиотеке. Она је појаснила четири модула кроз које су материјали остварени, као и значење појма „Откривање Нове Европе“ у оквиру поменутог пројекта. „Rediscovering New Europe представља поновно откривање Нове Европе: региона централне, источне и југоисточне Европе. Иако постоје различите конотације појмова Старе и Нове Европе, нама је циљ био да испитамо начине на који се они употребљавају кроз четири модула – идентитет и национализам, однос религије и политике, владавина права и европске интеграције, као и модул мањине и већине“, објаснила је доц. др Радић Милосављевић.

Проф. др Марко Вековић истакао је да су све теме обрађене из угла свих партнерских земаља (Србије, Полјске, Бугарске, Хрватске и Румуније) уз примере конкретних правних случајева, политичких иницијатива, теоријских извора, стручних анализа, и других извора. Он је напоменуо да су извори обележени по тежини чиме се олакшава њихово коришћење. ,,Идеалан output нашег пројекта би био организовање летње школе, али то може да буде и нека обука, округли сто – шта год ви желите. Наш предлог је да се, без обзира на који облик се одлучили, увек организује курс ,,Анализа концепта Старе и Нове Европе”, како би се ти концепти прецизирали”, изјавио је проф. др Вековић.

Проф др. Милош Хрњаз оценио је да су кључне предности овог пројекта његова иновативност, темељност, флексибилност и отвореност. Он је истакао важност концепта ReNewEurope за Балкан. ,,Мој главни разлог зашто се бавим овим пројектом су предрасуде и наводне разлике између Старе и Нове Европе. Ове концепте је важно проблематизовати, не само за наш регион, већ посебно за оне који долазе из Старе Европе”, рекао је проф. др Хрњаз.

Партнери на пројекту били су: Универзитет у Варшави (координатор), Универзитет у Београду, Универзитет у Загребу, Трансилванијски универзитет у Брашову, Фондација PAX из Смољана, Универзитет св. Климент Охридски у Софији (придружени партнер).

Пројекат се финансира уз подршку Европске комисије из програма Erasmus+.

Related Posts