Вести

Представљена књига „Дисфункционална дипломатија: Политика међународне сарадње у партијски поларизованом времену“

Представљање књиге „Дисфункционална дипломатија: Политика међународне сарадње у партијски поларизованом времену“ (Dysfunctional Diplomacy: The Politics of International Agreements in an Era of Partisan Polarization), шефа департмана за политичке науке Универзитета Клемсон из Јужне Каролине, професора Џефрија Пика, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На представљању су говорили декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду и оснивач и директор Центра за студије Сједињених Америчких Држава, проф. др Драган Р. Симић, доц. др Марко Дашић и мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду и аутор књиге, проф. др Џефри Пик.

Проф. др Драган Р. Симић подсетио је на важност пројекта размене студената између Универзитета Клемсон из Јужне Каролине и студената Факултета политичких наука. Он је нагласио да је проф. др Џефри Пик велики пријатељ, не само нашег факултета, већ и наше државе. „Главна теза књиге иде доста дубље од саме дипломатије, ова реч је, према мом мишљењу, превише узак појам за све оно о чему аутор књиге пише. У књизи се говори о поларизацији америчког друштва, а ми у Срији добро разумемо како то изгледа, не само у држави, већ и у друштву“, објаснио је декан проф. др Драган Р. Симић.

Доц. др Марко Дашић истакао је важност књиге „Дисфункционална дипломатија: Политика међународне сарадње у партијски поларизованом времену“ за америчку, али и светску политику. „Ову књигу са захтевном тематиком је јако тешко написати на мање од двеста страна, написана је врло јасним језиком који могу да разумеју и људи којима енглески није матерњи језик. Књига се бави односом између легислативе и егзекутиве у Сједињеним Америчким Државама, јер као што пише у књизи није важно ко седи у Белој кући већ је проблем у ратификацији међународних уговора“, рекао је доц. др Марко Дашић. Дашић је се осврнуо и на то да је крајем прошле године декан Факултета политичких наука представио своју књигу ,,Светски поредак: политика Вудроа Вилсона и Френклина Делана Рузвелта: оглед” на Универзитету Клемсон из Јужне Каролине и додао да се нада да ће се оваква пракса наставити и у будућности.

Мр Драган Живојиновић предочио је важност ове књиге, која је интердисциплинарна и добро објашњава дијагнозе и проблеме са којима се Сједињене Америчке Државе сусрећу. Он је указао на питање поларизације америчког друштва које утиче и на интернационалне односе. „Тема којом се књига бави је јако битна, проблем са Сенатом и дубоком поделом у Сједињеним Америчким Државама је нешто са чиме ће Америка морати да се суочи у надолазећим годинама. Аутор поставља одлична питања, а на нека од њих не даје одговоре и тиме оставља простор за даљу дискусију и научне радове“, подвукао је мр Драган Живојиновић.

Проф. др Џефри Пик подсетио је да је ово његов четврти пут у Србији и да ужива у посети Београду и разговору са студентима. Нагласио је да се ова књига наслања на његове претходне радове и истраживања. „Када сам се први пут бавио темом односа између Сената и председника Сједињених Америчких Држава, још 2004. године, моји закључци су били оптимистичнији него сада. Тада људи нису увђали проблем, међутим, данас након периода Обамине и Трампове власти ситуација је евидентна“, закључио је проф. др Џефри Пик.

Професор Пик је дугогодишњи пријатељ и сарадник Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а књигу је објавио угледни издавач “Routledge” у јануару ове године.


Related Posts