Вести

Одржано предавање амбасадора Мексика Њ. Е. г. Карлоса Исаура Феликса Короне

Предавање амбасадора Мексика у Србији Њ. Е. г. Карлоса Исаура Феликса Короне на тему ,,Изазови међународне безбедности: случај Мексика“, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Уводну реч имао је руководилац Центра за студије Латинске Америке Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Зоран Крстић који је нагласио важност позиције коју Мексико има у региону Латинске Америке. Он је подвукао чињеницу да су оваква предавања дипломата од изузетног значаја за студенте политичких наука како би што боље разумели глобалне односе.

Њ. Е. г. Карлос Исауро Феликс Корона објаснио је тренутну политичку, економску и социјалну ситуацију у Мексику и факторе који утичу на регионалну, али и глобалну безбедност. Амбадсадор је изјавио да је један од највећих проблема Мексика миграција људи, као и да тај проблем представља велики задатак и изазов за државу. ,,Када су у питању миграције, ми причамо о људима који се налазе у илегалним ситуацијама. Како би се односи Мексика и Сједињених Америчких Држава побољшали неопходна је билатерална сарадња и кооперација обе стране, уз концепт подељене одговорности“, подвукао је Њ. Е. г. Карлос Исауро Феликс Корона. Он је истакао да када говоримо о миграцијама, морамо бити пажљиви јер су оне мотивисане различитим разлозима – економским, безбедносним и политичким. Амбасадор је закључио да Мексико настоји да се на најбољи могући начин супротстави свим безбедносним изазовима који га задесе.

Модератор предавања био је МА Чедомир Божић из Центра за студије Латинске Америке Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање је одржано у организацији Центра за студије Латинске Америке Факултета политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts