Вести

Одржано предавање ,,Религија Лава Николајевича Толстоја”

Предавање ,,Религија Лава Николајевича Толстоја“ одржао је проф. др Александар Љвов са Петроградског државног универзитета на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Александар Љвов говорио је о суштини религије Лава Толстоја и његовом путу до истинског разумевања Христа. Он је објаснио Толстојево проматрање и дело и значај који он придаје људском добру, љубави у свету, истини и слози. ,,Сматрамо да Толстојева религија, коју је проповедао животом и делом, лежи у чињеници да су сви људи на земљи и сваки човек понаособ једном доживели одузетост. Тако су иступили из уобичајеног начина мишљења прикључивши се лудости служења другоме“, предочио је проф. др Александар Љвов. Он је додао да је Толстој сматрао да човек може прићи Богу једино сам, без било каквих посредника и било какве споља наметнуте догматске веронауке. Приступајући хришћанству изван учења цркве, Толстој је према Исусовој Беседи на гори формирао етику ненасиља, закључио је проф. др Александар Љвов.

Консекутивни превод предавања са руског језика на српски обавио је проф. др Часлав Копривица са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање је организовао Центар за руске студије Факултета политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts