Вести

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На основу члана 63. Закона о високом образовању („Службени гласник РС“ бр. 88/17, 27/18.-др.закон, 73/18, 67/19, 6/20.-др.закони, 11/21.-аутентично тумачење, 67/21. и 67/21.-др.закон) и члана 53. Статута Универзитета у Београду-Факултета политичких наука, Савет Факултета на 2. седници, одржаној дана 30.03.2023. године, једногласно је усвојио следеће:

САОПШТЕЊЕ

На данашњој седници Савета Факултета политичких наука, на којој је изабран и нови председник Савета, покренута је иницијатива да се чланови Савета и Савет у целини изјасни о недавним и скандалозним претњама упућеним професорима Факултета политичких наука: ванредном професору др Марку Вековићу, доценткињи др Јелени Лончар и доценту др Стефану Сурлићу. Присутни чланови Савета једногласно су осудили сваки чин увреда и цртања мета на чело нашим колегама и професорима.

Не смемо да дозволимо да се у друштву ствара атмосфера линча, нити медијска легитимизација претњи и угрожавања безбедности људи због њиховог мишљења или ставова које заступају. То је једини начин истинског практиковања демократије, слободе мишљења и аутономије академског рада.

Факултет политичких наука остаје чврсто привржен принципима слободе мишљења, академске аутономије и промовише културу отворене дебате по свим битним друштвеним темама.

Очекујемо да се све релевантне институције огласе у циљу заштите интегритета научног рада и безбедности научника.

 

ПРЕДСЕДНИK САВЕТА ФАКУЛТЕТА

Проф. др Душан Вучићевић

Related Posts