Вести

,

Обавештење о тесту опште информисаности

Циљ теста опште информисаности јесте провера нивоа знања из различитих области потребних за успешно студирање на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. На овом тесту се не захтевају ускостручна знања, него знања која су неопходна за читање литературе, писање есеја, праћење наставе и припремање испита.

Тест се састоји од тридест питања која покривају различите области знања. Питања ће бити затвореног типа, тј. на свако питање ће бити понуђени вишеструки одговори, од којих ће само један бити тачан. Одговори на питања су општедоступна знања која се обично могу стећи из више различитих извора, кроз школовање, читање литературе и часописа, праћење традиционалних и електронских медија, гледање филмова, вести и документарних програма, кроз разговоре и дискусије, одласке на изложбе, концерте или у позориште. Питања ће бити различите тежине, а успешан резултат не подразумева максималан број бодова.

Питања ће бити неједнако распоређена према доленаведеним областима. Нека од питања ће се односити на више области, како би се кандидату олакшао одговор и подстакло логичко и критичко промишљање. Примери за то су питања у којима се на основу уметничких дела или филмова тражи одговор из области политике, економије итд, или питања на која се може подједнако успешно одговорити уколико имате знања из биологије, хемије или друштвених наука, попут питања везаних за екологију или пандемију. У овим случајевима, студент може употребити логичко размишљање или стечено знање из једне од области да би одговорио на питање.

Посебна категорија питања означена је као актуелности и то могу бити питања везана за било коју од наведених области, али су се у претходном периоду налазила у средишту медијске пажње или била предмет широких друштвених расправа. То су теме које обухватају различите догађаје или проблеме попут пандемије, екологије, политичких и друштвених криза, избора у појединим државама, научних и технолошких достигнућа, књижевних и уметничких догађаја и награда и одликовања, спортских догађаја и тако даље.

Области на које ће се односити питања:

  • Политика и међународна политика
  • Друштвене науке (право, економија, медији и комуникације, језик, психологија, историја, екологија)
  • Уметност (књижевност, ликовна уметност, музика, позориште)
  • Природне науке (математика, физика, биологија, хемија, географија, медицина, екологија)
  • Техничка и стручна знања (информационе технологије, исхрана и здрав живот, урбанизам и архитектура, итд)
  • Популарна култура (филм, стрип, музика, видео, итд)
  • Спорт и важни спортски догађаји

Related Posts