Вести

Одржано предавање професорке Дороти Нојес са Универзитета Охајо Стејт

Предавање професорке Охајо Стејт Универзитета и директорке Мершон центра за међународне безбедносне студије (Mershon Center for International Security Studies) Дороти Нојес (Dorothy Noyes) на тему ,,Примери у глобалној политици: Случај хладноратовског прелаза граница“, одржано је онлајн преко платформе Zoom.

Професорка Дороти Нојес објаснила је како она, при анализи политичких перформанса, користи другачији истраживачки приступ од осталих друштвених научника. Она је појаснила како истраживање не започиње теоријском претпоставком и хипотезом, већ почиње од стварног, конкретног догађаја. „Постоје три начина изучавања политичког перформанса: рационализам, културализам и дијалогизам. Суштина дијалогизма, који ја заступам, јесте да објасни како је један полтички перформанс обликован претходним перформансима“, рекла је професорка Нојес. Она сматра да је, у неким историјским моментима, интеракција између политичких субјеката које користи у анализи изузетно густа, као и да постоји веома кохезиван заједнички контекст. Професорка Нојес навела је Хладни рат као пример једног од тих историјских момената, а који користи у својој анализи.

Предавање је одржано у склопу пројекта „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance) који заједно спроводе Центар за словенске, источно-европске и евроазијске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts