Вести

,

Почео тренинг за креирање кампања јавног заговарања

Дводневни едукативни тренинг  за креирање кампања јавног заговарања, који се одржава у оквиру регионалне иницијативе „Млади за инклузију, једнакост и поверење“[1] окупио је данас младе на Факултету политичких наука Универзитета у Београду са заједничким циљем да промошу међусобну једнакост и заговарају позитивне промене у својој заједници. Овај едукативни тренинг део је активности које Факултет политичких наука, Универзитет у Београду спроводи у оквиру пројекта Јачање улоге младих у промовисању већег међусобног разумевања, конструктивног наратива, поштовања различитости и поверења, а који је део заједничке регионалне иницијативе.

Радионицу је отворила Лејла Хреља, регионална координаторка пројекта из UNESCO канцеларије у Босни и Херцеговини која је младима упутила речи подршке, указала на значај регионалне иницијативе у циљу подстицања културе дијалога, слободе говора и уважавања других. У уводном делу, руководитељка пројекта ФПН доц. др Ана Милојевић упутила је младе у значај јавног заговарања као средства спречавања говора мржње, али и његову афективну страну која нарочито утиче на узлет расизма и сексима на друштвеним мрежама. Ова уводна сесија заокружена је промотивним пројектним филмом у коме студенти кроз своја искуства говоре о проблему говора мржње и отварају перспективу за његово спречавање позивајући своје вршњаке на креирање конструктивног наратива.

Eдукативни тренинг за креирање кампање јавног заговарања почео је тематским предавањем ,,Репрезентација других: од негативне слике до говора мржње” о којој је говорила доц. др Данка Нинковић Славнић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду. МА Јелена Бирманчевић са Факултета политичких наука говорила је на тему „Анализирање и приоритетизирање потреба заједнице“. „Формулисање теме јавног заговарања“ била је тема радионице коју је одржала МА Кристина Милић са Факултета политичких наука.

По завршетку рада тимова са менторима на формирању теме јавног заговарања, доц. др Невен Обрадовић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу је кроз тему „Мапирање публике и идентификовање доноситеља: Управљање буџетом“ затворио данашњу радионицу.

Другог дана едукативне радионице одржаће се предавања доц. др Марте Митровић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу на тему „Тактике јавног заговарања: Конципирање и моделирање кампање“ и МА Александре Угринић са Факултета политичких наука на тему  „Заговарање промене у дигиталном окружењу: Припремање јавног наступа и слогана“.

На крају едукативног тренинга учесници ће радити на примерима јавног заговарања са менторима, а најбоље дефинисане кампање биће награђене и имаће могућност да реализују своју идеју и промене нешто у својој околини.

[1] Регионална иницијатива Уједињених нација „Млади за инклузију, једнакост и поверење“ оснажује младе људе да се укључе у конструктивне наративе, ојачају интеркултурални дијалог, инклузију, родну равноправност и створе међусобно разумевање и поверење на Западном Балкану. Двогодишња иницијатива има за циљ јачање улоге младих у промовисању већег разумевања и поштовања различитости у региону. Имплементацију „Млади за инклузију, једнакост и поверење“ води UNDP Србија у сарадњи са UNESCO и Факултетом политичких наука Универзитета у Београду, уз финансијску подршку Фонда за изградњу мира UN.

Related Posts