Вести

Отворена Радионица економског новинарства  

Радионица eкономског новинарства, коју другу годину заредом заједнички организују Факултет политичких наука Универзитета у Београду и недељник „Време“, свечано је отворена на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. 

На отварању радионице говорили су декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, главни уредник недељника ,,Време“ Филип Шварм, директорка корпоративних комуникација компаније “Delta Holding“ Мина Тадић, директор фонда “TS Ventures” Телекома Србије Давор Сакач, прошлогодишња полазница радионице и стипендисткиња у недељнику ,,Време” Милица Срејић и руководитељка радионице проф. др Александра Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду. 

Проф. др Драган Р. Симић пожелео је добродошлицу организаторима, предавачима и учесницима и захвалио им се на сарадњи на пројекту којим се, како је истакао, много чини за образовање и новинарство. ,,Економско новинарство је изузетно важна грана новинарства, нарочито када настаје из реалне економије, односно из стварних потреба људи“, рекао је Симић. 

Главни уредник недељника ,,Време“ Филип Шварм подсетио је присутне да су неки од полазника прошлогодишње радионице сада запослени у Времену, као и да је практично новинарство битан извор образовања. „Покупите што више знања у Радионици, па га примените, а нико не може боље да одговори на најчешћа питања грађана од управо економских новинара“, предочио је Шварм. 

Директорка корпоративних комуникација компаније “Delta Holding“ Мина Тадић објаснила је да ће полазницима радионице бити пренета знања из разних грана бизниса, попут хотелске индустрије, аутомобилске индустрије и некретнина. „Изузетно нам је драго што другу годину заредом учествујемо на важном пројекту који подстиче развој економског новинарства“, изјавила је Мина Тадић. 

Директор фонда “TS Ventures” Телекома Србије Давор Сакач оценио је да нове генерације треба да ,,носе“ Србију у новим и нарастајућим гранама технологије, али и да упишу Србију на мапу света као технолошки зрелу земљу. „За то је кључна комуникација, технологија је  нешто што се појављује као ново и иновативно, те је потребно да се у јавности боље разуме“, закључио је Сакач. 

Полазница прошлогодишње радионице и стипендисткиња у недељнику ,,Време” Милица Срејић подвукла је значај ове радионице због потребе младих новинара и студената за праксом, нарочито у области економског новинарства. ,,Желим овогодишњим полазницима да поручим да стално постављате питања за шта год вас буде занимало, као и да овде и у редакцији покажете иницијативу, предлажете теме и будете вредни и радни, јер само ово има смисла”, истакла је Милица Срејић. 

Током октобра и новембра са студентима Факултета политичких наука радиће главни уредник недељника ,,НИН“ Милан Ћулибрк, новинарка „Око Магазина“ Радио-телевизије Србије Аница Телесковић, директор фонда “TS Ventures” Телекома Србије Давор Сакач, проф. др Душан Павловић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, продуценткиња и уредница на телевизији ,,N1” Татјана Веселиновић, новинар BIRN-а Миодраг Марковић, уредник економске рубрике у дневном листу ,,Данас“ Александар Милошевић и потпредседница компаније “Delta Holding“ Марија Десивојевић. 

Студенти ће имати прилику да током два месеца слушају предавања и прођу практичну обуку и рад са менторима и менторкама из академске заједнице, релевантних медијских организација и успешних компанија. 

Покровитељство у реализацији радионице пружа маркетиншка агенције GOViral из Београда.  

На крају радионице, за најбоље полазнике обезбеђена је стипендија за рад у недељнику „Време“. 

Више о Радионици економског новинарства: ekonomskonovinarstvo.edu.rs

      

Related Posts